Mensen met een lichte handicap kunnen vanaf december 2012 eigen hond tot hulphond opleiden

Array

Hulphond Nederland heeft haar werkterrein uitgebreid, dit maal met het programma “Teamwork”. Vanaf december 2012 biedt de stichting mensen met een lichte handicap, die via hun zorgverzekeraar niet in aanmerking komen voor een hulphond, de mogelijkheid om hun eigen hond zelf tot officiële hulphond op te leiden. Hierdoor kan de stichting nog meer mensen die behoefte hebben aan ondersteuning zelfstandiger maken met een hulphond.

“Niet iedereen met een handicap komt in aanmerking voor een hulphond via de zorgverzekering, terwijl deze mensen wél behoefte hebben aan deze vorm van zorg”. zegt Eric Bouwer, algemeen directeur van Hulphond Nederland. “Bij Teamwork werken we zonder tussenkomst van de zorgverzekeraar waardoor het verkrijgen van een volwaardig opgeleide hulphond voor een grotere doelgroep mogelijk is.”

De cursus Teamwork bestaat uit 4 modules, waarin verschillende onderdelen over het opleiden en opvoeden van een hulphond behandeld worden. Tijdens de cursus worden de deelnemers begeleid door instructeurs van Hulphond Nederland die deskundig zijn in het opleiden van hulphonden. Met het doorlopen en behalen van alle modules kunnen deelnemer en hulphond zich als een team kwalificeren voor de officiële status van “hulphond” en de daarbij behorende rechten. Zo krijgt de hond na het doorlopen en behalen van de modules een officieel hulphond- dekje en een identificatiepas waarmee aangetoond kan worden dat de hond werkzaam is als hulphond.

“Mensen kunnen zich per direct inschrijven en in januari 2013 starten wij met de eerste trainingssessies van Teamwork”, zegt Bouwer. “De training is dan te volgen in Hoenderloo of Herpen, waarbij teams zelf hun voorkeur voor een locatie kunnen uitspreken.” Meer informatie over de cursus is beschikbaar op www.hulphond.nl, waar tevens de mogelijkheid is voor inschrijven voor de cursus.

Hulphond Nederland
Hulphond Nederland is het expertisecentrum voor het opleiden en inzetten van hulphonden voor zowel de medische als therapeutische zorg. De stichting leert honden 70 vaardigheden om mensen met lichamelijke beperkingen of therapeutische behoeften te helpen. Dit zijn mensen met zware fysieke beperkingen als ook kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en/of ernstige gedragsproblemen. Hulphond Nederland leidt al 25 jaar honden op tot hulphonden. Doel: het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid, waardoor (re-)integratie in de samenleving wordt bevorderd.

Bron: Hulphond Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen