Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat voor JCI

Array

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft het voornemen om zich te laten accrediteren door JCI. JCI staat voor Joint Commission International en is een van oorsprong Amerikaanse non-profitorganisatie die wereldwijd accreditaties verleent aan zorginstellingen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten ziekenhuizen voldoen aan het JCI-normenkader en de internationale patientveiligheidsdoelen (IPSG: International Patient Safety Goals) met 1300 meetbare elementen rond kwaliteit, veiligheid en hygiene. Wereldwijd zijn er 53 landen met JCI geaccrediteerde ziekenhuizen en zorginstellingen, waaronder negen Europese. Nederland telt sinds oktober dit jaar één JCI-geaccrediteerd ziekenhuis: het AMC in Amsterdam. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat in januari 2013 van start met de invoering van het JCI-normenkader. Eind 2014 hoopt het JBZ geaccrediteerd te zijn.

Een ambitieus plan, maar het Jeroen Bosch Ziekenhuis staat voor zijn kwaliteits- en veiligheidsmanagement systeem en heeft transparantie intern & extern hoog in het vaandel staan. Willy Spaan, voorzitter van de Raad van Bestuur:“Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil zich toetsbaar opstellen en daarom onafhankelijk geaccrediteerd worden door een organisatie met een internationaal normenkader. We willen aantonen dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis kwaliteit en veiligheid serieus neemt. Zodoende hebben wij onszelf vragen gesteld zoals, ‘Welk accreditatietraject past bij het JBZ als groot topklinisch ziekenhuis?’ en ‘Wat past bij de ambitie om het meest patientveilige en meest patientgerichte ziekenhuis van Nederland te zijn?’ We zien het accreditatietraject als een paraplu boven ons kwaliteits- en veiligheidsbeleid. Het primair doel is het verhogen van de patientveiligheid. Wanneer wij geaccrediteerd zijn, zien patienten(verenigingen), huisartsen, zorgverzekeraars dat wij aantoonbaar voldoen aan de strenge eisen ten aanzien van kwaliteit en veiligheid.”

Veiligheidsmanagementsysteem wordt opgenomen
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis ziet het JCI-traject als een vervolg op certificering van het  Veiligheidsmanagementsysteem (VMS) aan het eind van dit jaar. Nu wij het certificaat voor het VMS behaald hebben, starten we vanaf januari 2013 met de implementatie van een integraal kwaliteits- en veiligheidssysteem op basis van het normenkader van de JCI. JCI toetst aan een patientgericht normenkader, waarbinnen kwaliteit en patientveiligheid centraal staan, niet alleen van de verpleegafdelingen, onderzoeksafdelingen en poliklinieken, maar ook van alle ondersteunende afdelingen in het ziekenhuis. Het VMS wordt hierin volledig opgenomen door de internationale patientveiligheidsdoelen.

De lat hoger leggen
“Op weg naar JCI accreditatie is certificering van het VMS een belangrijke mijlpaal voor het JBZ”, zegt Spa. “Een beloning voor de enorme inspanning die onze medewerkers en medisch specialisten hebben geleverd en waar we trots op mogen zijn. Ons ziekenhuis is hierdoor veiliger geworden en de zorgkwaliteit is zichtbaar verbeterd. Hiermee is een goede basis gelegd voor de implementatie van een integraal kwaliteitssysteem op basis van het JCI-normenkader. Het VMS heeft een grote cultuurverandering teweeggebracht in onze organisatie. Patientveiligheid stond vijf jaar geleden niet op de agenda van bestuurders en management. Nu wel. We willen niet in de situatie terechtkomen dat iedereen zegt: ’zo nu zijn we klaar’.Integendeel, we leggen de lat hoger”, aldus Willy Spaan.

Tracers
De JCI -normen zelf zijn niet nieuw. Ze komen grotendeels overeen met de normen van het VMS Veiligheidsprogramma en zijn dus terug te vinden in tal van protocollen en richtlijnen.

JCI gaat concreet over de vraag hoe kwaliteit en veiligheid terug te zien zijn op de werkvloer. En JCI kijkt wat de patient hiervan merkt. Om vast te stellen of echt volgens de JCI-normen wordt gewerkt, voeren medewerkers van de Joint Commission International zogenaamde tracers uit. Dat zijn steekproeven waarbij alle werkprocessen rond een patient of een bepaald thema worden onderzocht. Aan de hand van de uitkomsten wordt vastgesteld of de instelling in aanmerking komt voor accreditatie. Jochem Vloemans, adviseur Kwaliteit en Veiligheid:“Wij gaan zelf ook actief tracers uitvoeren om te zien waar we staan in het JBZ ten opzichte van het normenkader van JCI. Hiervoor gaan wij artsen,verpleegkundigen en kwaliteitsfunctionarissen opleiden. In de JCI-standaard getrainde medewerkers van het ziekenhuis lopen in het voetspoor van de patient door het ziekenhuis en onderzoeken alles op het gebied van kwaliteit en patientveiligheid. Dit zorgt er meteen voor dat professionals leren van slimme en goede oplossingen die bedacht zijn op andere afdelingen die ook in hun dagelijks werk toepasbaar zijn.”

Betrokkenheid
Hoe zorgt de Raad van Bestuur ervoor dat iedereen in de organisatie het nut blijft inzien van zo’n veelomvattende en langdurige accreditatie als die van het JCI? Naast goede communicatie is het belangrijk medisch specialisten en verpleegkundigen actief te betrekken, onder meer door medisch specialisten tracers uit te laten voeren. Zo wordt draagvlak onder het personeel gecreeerd. Willy Spaan:”De Stuurgroep die de implementatie van het JCI normenkader aanstuurt wordt geleid door zowel de voorzitter van de Raad van Bestuur als de voorzitter van de Medische Staf. Deze duale aansturing moet de betrokkenheid van de professionals borgen. Professionals zijn enthousiast als ze merken dat het gaat om een methode die de patient als uitgangspunt neemt. Wat zij elke dag doen, staat centraal!”

VMS staat voor veiligheidsmanagementsysteem. Het VMS vormt het systeem waarmee ziekenhuizen continu risico’s signaleren, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen, evalueren en aanpassen. Dat werd gekoppeld aan elf medisch inhoudelijke thema’s, waaronder de zorg voor kwetsbare ouderen en medicatieverificatie bij opname en ontslag. Zie www.vmszorg.nl

www.jointcommissioninternational.org

Recente artikelen