Nieuwe MVO Monitor beoordeelt ziekenhuizen op duurzaamheid

Array

duurzaamMVO bij algemene ziekenhuizen: nog een wereld te winnen
De Nederlandse algemene ziekenhuizen hebben op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) nog een wereld te winnen. Uit een onderzoek van Royal HaskoningDHV naar de duurzaamheidstrategie en -prestaties van deze ziekenhuizen, de ‘MVO Monitor Ziekenhuizen 2011’ blijkt dat ze zich gemiddeld genomen in de beginfasen van MVO bevinden.

Het is de eerste keer dat de algemene ziekenhuizen langs de MVO-meetlat worden gelegd. Royal HaskoningDHV heeft publiekelijk beschikbare bronnen gebruikt om de ziekenhuizen te beoordelen op ‘zorg voor’ 1) MVO-sturing en transparantie, 2) publieke middelen, 3) mensen, 4) het milieu, en 5) de keten. Het best wordt gescoord op ‘zorg voor mensen’. Prestaties op de overige MVO-speerpunten blijven nog duidelijk achter. Zo laten ziekenhuizen over het algemeen geen overkoepelend MVO-beleid zien. Ook ontbreekt het in de publiekelijk beschikbare informatie aan duidelijk geformuleerde MVO-ambities, doelen, en Kern Prestatie Indicatoren. Hoewel er verschillende vormen van overleg bestaan tussen ziekenhuizen en hun stakeholders, is er geen sprake van een gestructureerde dialoog over relevante MVO-onderwerpen.

De resultaten van de MVO Monitor 2011 zijn een nulmeting en vormen de basis voor een jaarlijks onderzoek. Royal HaskoningDHV wil met de MVO Monitor de zorgsector stimuleren tot een beter MVO-beleid en een grotere transparantie hierover. Royal HaskoningDHV is breed betrokken bij duurzaamheid bij de ziekenhuizen. Op 29 mei jl. heeft Royal HaskoningDHV het MVO Nederland-manifest ‘Voor een gezonde toekomst van de zorg’ ondertekend. Het bedrijf onderstreept en ondersteunt daarmee het belang van duurzaamheid in de zorg.

“De zorgsector zal meer in beweging moeten komen als het gaat om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen”, zegt onderzoeksleider Frank Meijer. “Belangrijke stakeholdergroepen, zoals banken en zorgverzekeraars, zullen ziekenhuizen steeds actiever gaan aanspreken op hun duurzaamheidprestaties”, aldus collega Ronald Stiefelhagen. Bovendien staat de sector als geheel voor enorme uitdagingen op onder meer het vlak van goed werkgeverschap, transparantie, en verantwoord omgaan met milieu aspecten van de bedrijfsvoering.

Een samenvatting van het onderzoek werd afgelopen week gepubliceerd in ZorgInstellingen magazine en vervolgens in de januari/februari 2013 editie van B&G magazine.

Bron: Royal HaskoningDHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen