Zet een vuurwerkbril op tijdens het kijken naar en afsteken van vuurwerk

vuurwerk kijkenTijdens iedere jaarwisseling komen er helaas altijd weer nieuwe vuurwerkslachtoffers bij: vorig jaar waren er zelfs 23 blinde ogen. Het Oogziekenhuis promoot daarom samen met Het Oogzorgnetwerk, de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven, het Oogfonds, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, Stichting Vuurwerkpreventie en inmiddels ook de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland het dragen van een vuurwerkbril; zowel als je vuurwerk afsteekt als ernaar kijkt.

Registratie oogletsel door vuurwerk
Deze komende Oud & Nieuw wordt voor de vijfde keer het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door vuurwerk door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, het gezelschap waar alle oogartsen in Nederland bij aangesloten zijn, geregistreerd.

Uit eerdere registraties bleek dat 50% van de oogletsels door vuurwerk mensen betrof die slechts naar vuurwerk keken. Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, geeft dan ook het volgende advies voor de komende Oud en Nieuw:
”Realiseer je dat je andere mensen kunt raken als je vuurwerk afsteekt en realiseer je dat je geraakt kunt worden als je naar vuurwerk kijkt. Zet dan ook een vuurwerkbril op, zowel als je vuurwerk afsteekt als ernaar kijkt”.

Ook dit jaar zet Het Oogziekenhuis samen met haar campagnepartners alles op alles om het aantal slachtoffers te beperken. Zo is dit jaar samen met de partners een vuurwerklesbrief ontwikkeld. Deze digitale lesbrief leert kinderen van alles over het oog en de hoe je veilig omgaat met vuurwerk. De lesbrief is gratis beschikbaar via www.vuurwerklesbrief.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen