Zet ook een vuurwerkbril op tijdens het kijken naar vuurwerk

Array

ogen levensbeschouwing leven kijkenTijdens iedere jaarwisseling komen er helaas altijd weer nieuwe vuurwerkslachtoffers bij: vorig jaar waren er zelfs 23 blinde ogen. Het Oogziekenhuis promoot daarom samen met Het Oogzorgnetwerk, de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven, het Oogfonds, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, Stichting Vuurwerkpreventie en inmiddels ook de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland het dragen van een vuurwerkbril; zowel als je vuurwerk afsteekt als ernaar kijkt.

Registratie oogletsel door vuurwerk
Deze komende Oud & Nieuw wordt voor de vijfde keer het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door vuurwerk door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, het gezelschap waar alle oogartsen in Nederland bij aangesloten zijn, geregistreerd. Uit eerdere registraties bleek dat 50% van de oogletsels door vuurwerk mensen betrof die slechts naar vuurwerk keken. Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, geeft dan ook het volgende advies voor de komende Oud en Nieuw:
”Realiseer je dat je andere mensen kunt raken als je vuurwerk afsteekt en realiseer je dat je geraakt kunt worden als je naar vuurwerk kijkt. Zet dan ook een vuurwerkbril op, zowel als je vuurwerk afsteekt als ernaar kijkt”.

Ook dit jaar zet Het Oogziekenhuis samen met haar campagnepartners alles op alles om het aantal slachtoffers te beperken. Zo is dit jaar samen met de partners een vuurwerklesbrief ontwikkeld. Deze digitale lesbrief leert kinderen van alles over het oog en de hoe je veilig omgaat met vuurwerk. De lesbrief is gratis beschikbaar via www.vuurwerklesbrief.nl.

————————————————————————————————————————————
Noot voor de redactie

Voor beeldmateriaal op hoge resolutie en interviews met betrokkenen, kunt u contact opnemen met Maaike van Zuilen, 06 – 456 32 117, [email protected].

Voor meer informatie over Het Oogzorgnetwerk kunt u contact opnemen met: Erik op ‘t Hof, adviseur Het Oogzorgnetwerk, 010 4023 400.

Het Oogziekenhuis Rotterdam
Als het enige zelfstandige oogziekenhuis van Nederland fungeert Het Oogziekenhuis Rotterdam als topzorginstituut voor oogheelkundige zorg. Het Oogziekenhuis Rotterdam is een ‘Center of Excellence’, wat inhoudt dat zorg, opleiding en research volgens de criteria zijn van de American Association of Eye and Ear Hospitals. Jaarlijks worden ruim 14.000 operaties uitgevoerd en 140.000 patienten poliklinisch gezien. Klantgerichtheid, dagbehandelingen, eigentijdse huisvesting, efficiente bedrijfsvoering en uiteraard een innovatief personeelsbeleid zijn voor Het Oogziekenhuis kritische succesfactoren.

Het Oogzorgnetwerk – Samen werken aan het oog
Het Oogzorgnetwerk is een samenwerkingsverband tussen diverse aanbieders van oogzorg, dat zich focust op het verbeteren van de kwaliteit van de oogheelkundige zorgverlening. Het Oogzorgnetwerk stelt de zorgverlening aan de client centraal. Het voortraject (eerste lijn: huisartsen, opticiens, optometristen), het medisch handelen (tweede en derde lijn: de ziekenhuiszorg) en het na-traject (vierde lijn: de revalidatiezorg, clientenvereniging, lotgenotencontact) maken gezamenlijk onderdeel uit van Het Oogzorgnetwerk.

Recente artikelen