Geld voor hiv-onderzoek in Zuid-Afrika

aids hivHet UMC Utrecht steunt het Zuid-Afrikaanse Ndlovu Research Consortium met 100.000 euro. Samen met de Universiteit Utrecht doet het UMC Utrecht daar onderzoek naar hiv.

Sinds 2009 werken het UMC Utrecht en de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht samen met het Zuid-Afrikaanse plattelands-gezondheidscentrum Ndlovu. Drie jaar geleden stelde het UMC Utrecht al 250.000 euro beschikbaar voor het onderzoek, nu opnieuw 100.000 euro.

Het onderzoek naar hiv bestaat uit vijf projecten, vier daarvan staan onder supervisie van ondezoekers van het UMC Utrecht. Onder leiding van prof. dr. Andy Hoepelman en prof. dr. Roel Coutinho worden de werkzaamheid op de lange termijn en de bijwerkingen van antivirale therapie onderzocht.

Prof. dr. Rick Grobbee en dr. Kerrstin Klipstein leiden een project naar het risico op cardiovasculaire ziekten bij hiv-positieve patienten, het gaat dan om hoge bloeddruk, infarcten en diabetes. Dr. Anne Wensing analyseert gedragsfactoren en immunologische factoren die de kans op besmetting

met hiv vergroten. Dr. Debbie van Baarle, dr. Kiki Tesselaar en dr. Jose Borghans onderzoeken hoe het immuunsysteem door hiv aangetast wordt, waardoor patienten veel kans lopen om te overlijden aan andere infecties. Prof. dr. Trudie Knijn (Universiteit Utrecht) bestudeert de effectiviteit van
voorlichting op school en seksuele voorlichting bij pubers en jong volwassenen.

Het Ndlovu gezondheidscentrum heeft ongeveer 11.000 hiv-positieve patienten, waarvan ruim 7.000 behandeld worden met antivirale therapie. De patienten zijn overwegend zwart en de helft is jonger dan 18 jaar.

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen