Moet Jansen Steur niet gewoon in voorlopige hechtenis, OM?

Jansen SteurDe omstreden neuroloog Jansen Steur blijkt in Duitsland nog gewoon aan het werk te zijn in een ziekenhuis als neuroloog. Hij zou nu werken als arts in een ziekenhuis in het Duitse Heilbronn onderdeel van de HCG Kliniken GmBH, een keten van klinieken in Duitsland. En hierdoor worden Duitse patienten blootgesteld aan een arts die al zoveel Nederlandse patienten lichamelijk een geestelijk letsel heeft toegebracht. Nadat hij in 2003 door het Medisch Spectrum Twente was ontslagen vanwege zijn medicijnverslaving, werd enige jaren later bekend wat hij patienten had aangedaan. Ernst Jansen Steur verklaar­de tussen 1998 en 2004 tal­rijke patienten ten onrechte onge­neeslijk ziek. Sommigen werden daarvoor jarenlang behandeld, met grote gevolgen.

Jansen Steur bleek verslaafd aan verdovende medicijnen. In Nederland zou de inspectie de arts ‘scherp in de gaten houden’ als hij weer actief zou zijn. Maar ook de Inspectie voor de Gezond­heidszorg (IGZ) faalde, Jansen Steur ging namelijk vervolgens aan de slag in een andere Duitse privé­kliniek. En werd hij ongemoeid gelaten door de IGZ.

Jansen Steur blijkt na 2004 aan het werk te zijn gegaan in de kliniek Schlossberg in Bad Laasphe, een ‘neurologische fachklinik’ met herstellingsoord. In 2009 werkte hij daar nog en nu is hij dus opgedoken in een andere HGC Klniek in HeilBronn.
Het is erg zorgelijk dat falende artsen over de grens kunnen blijven doorwerken. -Het Openbaar Ministerie in Almelo verdenkt neuroloog Ernst Jansen Steur van 21 strafbare feiten. Door zijn toedoen heeft een vrouw zelfmoord gepleegd. Twee anderen vrouwen en zes mannen heeft hij in ,,hulpeloze toestand” gebracht en hen daardoor ,,zwaar lichamelijk en psychisch leed” aangedaan. Hij liet de patienten ook jarenlang onnodig zware medicijnen slikken.

Daarnaast heeft de specialist vele malen valse recepten uitgeschreven, receptenblokken gestolen van een collega en daarmee zichzelf valselijk van verdovende middelen voorzien. Ook verduisterde de arts 88.000 euro uit de kas van een stichting die wetenschappelijk onderzoek doet naar neurologische aandoeningen. Jansen Steur was zelf 5 jaar lang voorzitter van die stichting uit Hengelo (O.). Onbegrijpelijk dat zo iemand niet in voorlopige hechtenis blijft. En dat terwijl justitie geen enkele zicht heeft op welke risico’s nieuwe patienten van Jansen Steur lopen. Het OM achtte de kans op recidive klein omdat hij beloofde niet als arts te zullen gaan werken. Die belofte leek weinig waard en daarmee neemt het OM nog steeds een groot risico dat Jansen Steur weer in de fout gaat.

Inmiddels moet duidelijk zijn dat aan medicijnverslaafde Jansen Steur liever de kat op het spek bindt en liegt tegen IGZ en OM, mogelijk met alle nieuwe gevolgen van dien. Maar ook na de ontdekkingen in 2006, 2009 en nu krijgt Jansen Steur de ruimte van Justitie en een falende IGZ. Jansen Steur wacht de uitkomst van de strafzaak nog steeds in vrijheid en als neuroloog werkend in het buitenland af.  Terwijl Jansen Stuer toen aan IGZ en het OM beloofde niet meer actief te zullen zijn als arts. Jansen Steur loog toen en ik zie geen enkele reden waarom deze man zonder straf zijn leven zou hebben gebeterd. Daarom is er nog maar een optie voor het OM, en dat is Jansen Steur in voorlopig hechtenis nemen om nieuwe patienten te beschermen!!

Letselschadespecialist Yme Drost is het met MedicalFacts eens en wil dat oud-neuroloog Ernst Jansen Steur wordt vastgezet. Drost wil dat justitie uitzoekt wat de juridische mogelijkheden zijn om de omstreden neuroloog in voorarrest te zetten nu blijkt Jansen Steur nog in een Duits ziekenhuis werkt als neuroloog.

Een woordvoerder van het OM in Rotterdam zegt dat justitie Jansen Steur niet kan verbieden om in het buitenland te werken. Om dat te doen moet hij eerst veroordeeld zijn, aldus de zegsvrouw. In Nederland mag Jansen Steur niet meer aan het werk omdat hij niet meer in het registratiesysteem voor artsen staat.

Bron: Drost Letselschade en NOS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen