Geschrapte Jansen Steur niet op de zwarte lijst van BIG register

De omstreden neuroloog Ernst Jansen (Steur) stond niet op de lijst BIG  bij de  artsen met een schrapping, een maatregel, berisping van het BIG-register.  Hoe kan in dat geval een buitenlandse kliniek  achterhalen of er iets mis is met een arts, die niet op de zwarte lijst van de overheid staat. Ook in de laatste versie van 4 januari 2013 staat Jansen Steur daar niet in vermeld. Ik vraag me dus af hoe klinieken in het buitenland via de officiele (Via BIG of Min VWS) weg, zich op de hoogte kunnen stellen of een Nederlandse arts onderdeel is van Nederlandse strafvervolging en of  hij of zij uit het BIGregister is verwijderd. (Bekijk het overzicht van zorgverleners(2013_01-04_Actueel overzicht bevoegdheidsbeperkingen aangepast_24936(1)PDF | 148kB) aan wie een maatregel of bevel is opgelegd.) Jansen Steur staat dan niet meer als arts ingeschreven in het BIG-register, maar doordat hij zichzelf heeft laten schrappen heeft hij voorkomen dat hij  niet op die zogenaamde zwarte lijst van het BIG register is geplaatst.

Daarmee heeft Jansen Steur het schrappen van zijn bevoegdheden als arts in Nederland dus  makkelijker verborgen kunnen houden. Als de buitenlandse zorginstelling alleen in de zwarte lijst zoekt, vindt men geen aantekening. Als men in het BIG-register zoekt van geregistreerde artsen, vindt men heel veel artsen en er zijn maar liefst 7 neurologen in Nederland die ook Jansen heten. Bijkomend probleem is dat de gewraakte neuroloog in Nederland niet zijn officiele naam gebruikte maar Jansen Steur. Zijn officiele naam is Ernst Nicolaas Herman Jansen. De naam Steur is (onwettig)  door hem aangenomen.

Dat maakt het voor buitenlandse instelling nog  moeilijker om via het BIG-register de juiste gegevens van Jansen Steur boven water te krijgen. Daarnaast bezat Jansen  een Duits artsendiploma en gebruikte hij een andere geboortedatum.  Ook daarom is het ook voor het uitzendbureau voor medici dat Jansen Steur aan een baan hielp, zeer ingewikkeld om hem goed te kunnen screenen.

Toen Jansen Steur inmiddels over de juiste papieren beschikte toen hij in 2011 solliciteerde in Heilbronn, leek er dus geen vuiltje aan de lucht.

Een Europese zwarte lijst voor artsen zou dan ook echt de oplossing zijn. De fractie van D66 in het Europarlement heeft deze kwestie dan ook weer aanhangig gemaakt in het Europees Parlement. Europarlementarier Gerben Jan Gerbrandy heeft hierover verhaal gehaald bij de Europese commissie, naar aanleiding van het nieuws over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur. De Europarlementarier is al twee jaar aan het strijden voor een zwarte lijst. Er moet volgens hem echter nog veel gebeuren, omdat de landen in de EU verschillende zorgsystemen en privacywetgeving kennen. Bovendien hebben bepaalde landen niet eens een nationaal artsenregister. Er zijn verschillende Nederlandse artsen, die in eigen land niet meer als arts mogen werken maar die in het buitenland gewoon verder werken als arts.

UPDATE:

Het BIG-register heeft ook een engelse site, op de site worden werkgevers uitgenodigd om medische personeel te checken. Nergens op deze Engelse site een berichtje over Jansen Steur. Maar een vermelding van de zwarte lijst die wel in het Nederlandse deel bestaat, ontbreekt hier. Dit is de weg om als buitenlandse organisatie via officiele weg zaken na te trekken.

BIG EN_07-01-13_10_44

Klik op afbeelding om deze te vergroten

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE 2: Verwarring over neuroloog met naam Jansen

In het Ziekenhuis de Gelderse Vallei werken op de afdeling neurologie maar liefst twee dokters Jansen. Ook daar wordt de ene dokter wel eens met de andere dokter Jansen verward. Ik heb zelf een patiente wel eens horen praten over een “goede” en een “slechte” dokter Jansen. De naam Jansen is zo veel voorkomend dat je daarmee makkelijk weer in anonimiteit komt.

UPDATE 3:

Ook de European federation of Neurologiacl societies niet bekend met kwestie Jansen Steur. Deze organisatie is DE koepel van neurologen in Europa. Zij hebben een nieuwsbrief die breed in Europa verspreidt. Zij hebben niets vernomen van Nederlandse Vereniging voor Neurologie of de overheid over de kwestie Jansen Steur. Er kan namelijk een verzoek worden gedaan om een waarschuwing over Jansen Steur te verspreiden. Maar zij hebben zelfs geen kennis van de kwestie. In veel Europese landen is een groot aanbod aan vacature waar Jansen Steur voor in aanmerking komt en dus gewoon weer aan het werk kan gaan. En dat lijkt een logische stap, Jansen Steur is a 3 keer gaan werken in het buiteland en dus zal hij zeker de 4e job gaan zoeken waar hij in anonimiteit kan gaan werken. Dat is overal in Europa behalve Nederland en delen van Duitsland waar de kwestie bekend is, elders is de kwestie onbekend en dus maakt hij goede kansen op een nieuwe aanstelling als neuroloog.

De Nederlandse Vereniging voor Neurologie was niet beschikbaar voor commentaar

Janine Budding, hoofdredacteur Medicalfacts

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen