Minister Schippers opent eerste Hersentumorcentrum

Array

erasmus mcPersoonlijkere behandeling van patienten in speciaal centrum
Minister Schippers van Volksgezondheid opent donderdag 10 januari in het Erasmus MC het eerste Hersentumorcentrum van Nederland. In het centrum werken verschillende disciplines, waaronder neurologen, neurochirurgen, neuro-oncologen en radiotherapeuten nauw samen. Daardoor kunnen artsen hun patienten beter en op heel persoonlijke wijze behandelen. De samenwerking geeft ook het onderzoek naar hersentumoren een nieuwe impuls waardoor snellere innovatie in zorg en wetenschap mogelijk wordt.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 2500 mensen een hersentumor. Ruim een derde van hen heeft een zeer kwaadaardige variant met een uiterst sombere prognose. Ondanks een intensieve behandeling die bestaat uit operatie, bestraling en chemotherapie  is de gemiddelde levensverwachting slechts 15 maanden. De overige hersentumoren hebben een betere prognose, maar alleen wanneer de patient een hoog specialistische behandeling ondergaat waarbij geen schade aan de hersenen wordt toegebracht. Een kwaadaardige hersentumor is één van de meest agressieve en moeilijkst te behandelen vormen van kanker. Dit type tumor komt  vrijwel altijd weer terug. ‘We streven er op dit moment naar patienten een behandeling te geven waarmee ze zo lang mogelijk een kwalitatief goed leven kunnen leiden en dat vereist een zorgvuldig afgewogen behandeladvies door specialisten met heel specifieke expertise’, zegt neurochirurg Clemens Dirven van het Hersentumorcentrum.

Door de komst van het Hersentumorcentrum kunnen patienten rekenen op betere behandelingen. Nu is de zorg voor patienten met hersenkanker nog erg versnipperd over verschillende afdelingen en ziekenhuizen. Als de behandelingen op één centraal punt worden gedaan, zien behandelaars meer patienten en doen ze dus ook meer ervaring op. Dat is belangrijk, want om een hersenoperatie goed te kunnen doen en zoveel mogelijk van een tumor veilig te kunnen verwijderen, moet een chirurg veel ervaring hebben. Maar ook om patienten goed te bestralen of te behandelen met chemotherapie is veel kennis en ervaring vereist. En niet in de laatste plaats is ervaring met de impact die deze ziekte heeft op de patient en zijn of haar omgeving van cruciaal belang voor het geven van adequate  psychosociale ondersteuning. Het Hersentumorcentrum stelt te allen tijde de patient centraal en gaat daarom ook vanuit het perspectief van de patient de uitkomsten en de kwaliteit van de behandeling uitvoerig in kaart brengen. ‘Met deze constante kwailiteitsmonitoring maken we onze zorg meetbaar en dus vergelijkbaar. Zo kunnen straks patienten, verwijzers en verzekeraars beter beoordelen hoe onze zorgverlening voor de patient wordt beoordeelt en groeit’, aldus Dirven.

Uniek aan het Hersentumorcentrum is dat het wetenschappelijk onderzoek een prominente plek inneemt en nauw verbonden is met de geleverde zorg. ‘Ook op het onderzoeksgebied bundelen we onze krachten en werken we samen binnen het grote Europese netwerk van de “European Organization for Research and Treatment of Cancer’, en met internationaal gerenommeerde centra zoals MD Anderson Cancer Center in Houston, UCSF Medical Center in San Francisco. Door kennis te delen met deze instituten kunnen we sneller nieuwe innovatieve behandelingen ontwikkelen. We hopen patienten sneller een langere levensverwachting te kunnen geven met minder klachten’, aldus neuroloog Martin van den Bent. ‘Een belangrijke pijler van het Hersentumorcentrum is onderzoek naar het genetisch profiel van hersentumoren. Daarbij wordt het weefsel van hersentumoren onderzocht en ontstaat dus een beter beeld van hoe de tumoren zijn opgebouwd en welke medicijnen het beste werken’ vervolgt neuroloog Peter Sillevis Smitt. De onderzoekers hopen daarmee in de toekomst bij een individuele patient te kunnen vaststellen hoe zijn of haar tumor is opgebouwd en te kunnen voorspellen welke behandeling het beste aanslaat.

Patienten met een hersentumor en hun familieleden zijn kwetsbaar. De behandeling is zwaar en patienten krijgen daarnaast bijvoorbeeld ook gedragsveranderingen en uitvalsverschijnselen. Dirven: ‘Het is voor veel mensen moeilijk om daarmee om te gaan. Het Hersentumorcentrum zorgt er daarom ook voor dat het hele proces rondom de behandeling goed wordt gestroomlijnd. We stemmen de zorg helemaal af op wat de individuele patient nodig heeft.’ Daarnaast biedt het Hersentumorcentrum ondersteuning aan andere instituten. Specialisten hebben bijvoorbeeld nauw contact met neurologen in andere ziekenhuizen, zodat patienten niet onnodig hoeven te reizen, maar wel verzekerd zijn van de beste zorg.

Meer lezen of contact opnemen? De site van het Hersentumorcentrum gaat op 10 januari in de lucht. www.erasmusmc.nl/hersentumorcentrum

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen