Promotie Drs. L.M.A. Goossens

Array

promotieZiekenhuiszorg vervangen voor thuisverpleging niet goedkoper
Besparingen vallen tegen
Een van de doelen van het voorkomen van ziekenhuisopnames of het verkorten van de opnameduur door zorg te leveren bij de patient thuis is kostenbesparingen. Deze besparingen zijn in eerder onderzoek vaak overschat. Dit stelt Lucas Goossens in zijn proefschrift ‘Underestimated uncertainties.
Hospital-at-home for COPD exacerbations and methodolgical issues in the economic evaluation of healthcare’ waarop hij vrijdag 18 januari 2013 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Goossens bestudeerde 29 eerdere internationale studies naar ziekenhuisverplaatste zorg over een tijdsbestek van 15 jaar. De meeste hiervan concluderen dat ziekenhuisverplaatste zorg voor kostenbesparingen zorgt. Volgens Goossens hebben ze er vaak geen rekening mee gehouden dat de laatste dagen van een opname, die worden vervangen door een thuisbehandeling, relatief goedkoop zijn. Ook is de ziekenhuiszorg voor deze groep patienten vaak minder intensief dan die voor mensen die niet thuis kunnen worden behandeld.

GO AHEAD-studie
Goossens verrichtte zelf onderzoek onder patienten met COPD (chronic obstructive pulmonary disease, een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis), In deze GO AHEAD-studie (Assessment of Going Home under Early Assisted Discharge) verbleven patienten na een longaanval ofwel zeven dagen in het ziekenhuis of gingen ze na drie dagen naar huis, waar ze verder werden behandeld door thuiszorgverpleegkundigen. In totaal hebben 139 patienten meegewerkt.
Deze behandeling leidde tot een bescheiden besparing op de zorgkosten, zonder duidelijk nadelen voor de gezondheid van de patient. Inclusief de kosten van mantelzorg en productiviteitsverliezen waren de besparingen aanzienlijk kleiner of zijn de kosten uiteindelijk zelfs hoger.

Goosens heeft hiernaast ook nog gekeken naar de voorkeur van 250 patienten en mantelzorgers. Hieruit blijkt dat voor een groot aantal patienten het (minder) aantrekkelijker maken van thuisbehandelingen geen invloed heeft op de keuze van de patient om wel of niet thuis te worden verzorgd. Voor de patienten bij wie dit wel een rol speelde waren vooral de eigen bijdrage en de specialisatie van thuiszorgverpleegkundigen belangrijk bij hun keuze.

Titel proefschrift: Underestimated uncertainties
Promotoren: Prof.dr. M.P.M.H. Rutten-van Molken
Prof.dr. C.P. van Schayck
Co-promotors: Dr. W.K. Redekop
Datum 18 januari 2013 11:30
Locatie: Woudestein, senaatszaal
Faculteit instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG)

bron: Erasmus Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen