Beantwoording Kamervragen over toename aantal rokers

Array

van-rijn208Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Dijkstra (D66) over de toename van het aantal rokers .
1
Wat is uw reactie op het onderzoek van TNS Nipo, waaruit blijkt dat het aantal rokende Nederlanders voor het eerst sinds lange tijd weer toeneemt en dat er dit jaar naar schatting zo’n 170.000 rokers bijkomen? 1)
2
Deelt u de analyse dat deze stijging komt door de uitzondering van het rookverbod voor kleine cafés, doordat de ‘stoppen-met-rokenprogramma’s in 2012 niet werden vergoed en doordat er geen anti-rookcampagnes meer zijn?Indien nee, wat is uw alternatieve verklaring?
1 en 2
Zie het antwoord op vraag 11 van Kamerlid Hilkens (2012Z18816).
3
Bent u voornemens de maatregel uit het Begrotingsakkoord 2013 om de ‘stoppen-met-rokenprogramma’s weer te vergoeden de komende kabinetsperiode van 2013-2017 structureel voort te zetten?
3
Vanaf 2013 is financiele dekking geregeld binnen het Budgettair Kader Zorg. De omvang van de aanspraken in het basispakket van de Zorgverzekeringswet kunnen wel periodiek worden herzien in het kader van de betaalbaarheid van de zorg.
4
Klopt het bericht dat u geen voorstander ben van nieuwe tabaksmaatregelen zoals voorzien in de herziening van de ‘EU-Tabaksproductrichtlijn 2001/37/EG’ waaronder het plaatsen van afschrikkende foto’s op verpakkingen en het beperken van het aantal verkooppunten? 2) Zo ja, waarom slaat u het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ten aanzien van deze maatregelen in de wind?
4
Zie het antwoord op vraag 2 van Kamerlid Hilkens (2012Z18816).
5
Op welke wijze gaat u in de nieuwe kabinetsperiode van 2013-2017 het aantal rokers en de schade door tabaksgebruik terugdringen?
5
Het tabaksontmoedigingsbeleid bestaat uit effectieve beperkende maatregelen zoals een algeheel reclameverbod, prijsbeleid via accijnsheffing en een rookverbod voor openbare ruimten. Deze maatregelen blijven van kracht. Op het gebied van leefstijl zal ik net als mijn voorganger prioriteit geven aan de jeugd. Ik investeer de komende jaren extra in voorlichting en preventie via schoolpreventieprogramma’s, zowel gericht op jongeren als hun ouders en via digitale platforms die jongeren veel bezoeken, zoals chat en social media. Het Trimbos-instituut voert als kenniscentrum op het gebied van verslaving en middelengebruik de meeste van deze programma’s uit, en doet dat vanaf 2013 ook voor roken.
Verder vind ik het belangrijk dat voor consumenten objectieve en gedegen voorlichting beschikbaar is, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken om wel of niet te roken.
Daar hoort bijvoorbeeld ook bij dat de consument goed geïnformeerd wordt over de samenstelling van tabaksproducten, of hulp bij stoppen met roken. Nog dit jaar worden de gegevens over ingredienten in tabak actief openbaar gemaakt op www.tabakinfo.nl.
Op twee punten zal een wijziging in het beleid plaatsvinden:
Zorg bij stoppen met roken (inclusief de medicatie) wordt vanaf volgend jaar onderdeel van de basisverzekering. Daarnaast ben ik voornemens de minimumleeftijd voor het kopen van tabak te verhogen naar 18 jaar.
1) http://nos.nl/artikel/436203-aantal-rokers-neemt-weer-toe.html
2) http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/11_november/04/binnenland/Minister_Schippers_moet_niets_hebben_van_effectieve_anti-rookmaatregelen.xml

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
drs. M.J. van Rijn

bron: Rijksoverheid Kamerstukken

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen