Extra subsidie voor onderzoek bloedvattoegang bij dialyse

dialyseDr. Joris Rotmans van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft 200.000 euro aanvullende subsidie gekregen voor zijn onderzoek naar het creeren van nieuwe toegangswegen tot de bloedbaan bij dialysepatienten. Eerder ontving hij hiervoor al 1,3 miljoen euro.

Bij dialysepatienten wordt vaak een kunstmatige verbinding tussen twee bloedvaten in de onderarm gemaakt. Hierdoor stroomt het bloed sneller naar de kunstnier en kan het bloed in een paar uur gezuiverd worden. Deze zogenaamde dialyseshunts vernauwen echter na verloop van tijd, waardoor dialyse bij sommige patienten uiteindelijk niet meer mogelijk is.

Laagje weefsel
Om dit probleem aan te pakken heeft LUMC-onderzoeker Joris Rotmans het DialysisXS consortium opgericht, dat beoogt met behulp van tissue engineering in het lichaam van de patient een nieuwe structuur te laten groeien die als shunt gebruikt kan worden. “We brengen een stukje kunststof onder de huid van de patient aan. Het lichaam reageert hierop met een ontstekingsreactie en kapselt het in met een laagje weefsel dat de basis vormt voor het uiteindelijke bloedvat”, vertelt Rotmans. De onderzoekers gaan kijken of het stukje weefsel dat zo ontstaat uitkomst kan bieden aan dialysepatienten bij wie de toegang tot de bloedvaten een probleem vormt.

DialysisXS
DialysisXS is een samenwerkingsverband van het LUMC, de Technische Universiteit Twente, het bedrijf Xeltis BV, Nierstichting Nederland en het ministerie van Economische Zaken. Deze subsidie is een aanvulling op de eerder verkregen subsidie van 1,3 miljoen Euro voor het DialysisXS consortium die in 2010 is toegekend door BMM.

bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen