Nieuwe zuigtablet voorkomt gaatjes en tandplak

tandenEen in Amerika ontwikkeld zuigtablet met Probiotica bacterien kan gaatjes, tandplak en slechte adem voorkomen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De slechte bacterien die deze mondproblemen veroorzaken worden met 60 procent teruggebracht en bacterien zijn in een betere en evenwichtige samenstelling in de mond aanwezig.

Daarmee zorgt het zuigtablet voor een nieuwe stap in mondhygiene, naast het poetsen en reinigen. De zuigtabletten worden door het bedrijf Oragenics op de markt gebracht onder de naam OralCare. De werking is in Nederland onderzocht en onderschreven door het Tandheelkundig Centrum Lelystad en de TU Wageningen.

In feite doet OralCare voor de mond wat een product als Yakult doet voor de darmen. De meeste problemen zoals gaatjes, tandplak of slechte adem worden veroorzaakt door slechte bacterien in de mond. Mondwaters neutraliseren die bacterien, maar hun chemische ingredienten doden ook de goede en verstoren daardoor het evenwicht in de mond.

Professor dr. Jeff Hillman van de Universiteit van Florida doet al sinds 1970 onderzoek naar het gebruik van Probiotica in de mondverzorging. Die versterken de hoeveelheid gezonde bacterien op een natuurlijke manier en neutraliseren de slechte bacterien die problemen veroorzaken. Voor zijn spectaculaire vindingen richtte hij samen met Dr. Robert Zahradnik Oragenics Inc. op, een beursgenoteerd biotechnologiebedrijf.

Dr. Hillman en zijn team testten de zelf ontwikkelde Probiora3 bacterien op twintig proefpersonen door ze gedurende een periode van vier weken twee maal daags een mondspoeling met deze bacterien te geven. Na afloop bleek dat de slechte bacterien in het speeksel die tandplak en caries veroorzaken met 60 procent waren gedaald. Het Amerikaanse onderzoek is in Nederland onderzocht en goedgekeurd door dr. Ir. R. Hartemink, hoofd afdeling microbiologie van de TU Wageningen. Hij onderschrijft de werking van Probiora3.

Het Tandheelkundig Centrum Lelystad onderzocht het zuigtablet het afgelopen half jaar door een groep patienten er dagelijks een te laten nemen. De resultaten waren verbluffend. Uit de kweek van het speeksel dat driemaandelijks werd afgenomen, bleek dat het evenwicht tussen goede en slechte bacterien aanzienlijk was verbeterd. Uit de maandelijkse controle bleek bovendien dat de tanden schoner waren, de hoeveelheid tandplak sterk was verminderd en het tandvlees minder bloedde. De patienten zelf ervoeren een positief effect op hun mondgezondheid, gebruikten geen mondwater meer en zagen het na zes maanden als een gewoonte om het tabletje ’s avonds na het tandenpoetsen op te zuigen.

bron: ANP Pers Support
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Nieuwe zuigtablet voorkomt gaatjes en tandplak"

  1. Net even de site van de fabrikant bezocht.
    Het gedane onderzoek is een zogenaamd ‘ervaringsonderzoek’ waarbij patienten werd gevraagd of ze tevreden waren, plus een bacteriekweek halverwege de proef. Verder werden ze maandelijks gevolgd.

    Een dergelijk onderzoek is volstrekt waardeloos wanneer er geen controlegroep meedoet: Een groep die precies hetzelfde regime doorgaat maar dan (zonder het te weten) een tablet zonder probiotica krijgt.

    Zonder die essentiele controlegroep kun je nooit concluderen dat de gemeten en ervaren effecten door de bacterien worden veroorzaakt of door andere factoren. Als voorbeeld: wanneer iemand weet dat hij maandelijks door de tandarts wordt gecontroleerd, gaat hij uiteraard vanzelf bewuster en beter poetsen. De verbetering komt dan door het poetsen en niet door het tabletje.

    Kortom: bijzonder sterke claims op basis van bijzonder gebrekkig onderzoek. Dat dit onderzoek zo is uitgezet door de fabrikant doet vermoeden dat men vooral geinteresserd is in het wervend vermogen van de uitkomsten dan echte waarheidsvinding. Let op: ik spreek over een vermoeden; ik laat me graag overtuigen door de uitkomsten van ‘echt’ onderzoek.

Comments are closed.

Recente artikelen