Onderzoek brengt onverwachte allergische reacties op voeding in kaart

voedselallergieHoe vaak komen onverwachte allergische reacties voor bij mensen met een voedselallergie? En wat zijn de oorzaken? Het UMC Utrecht en TNO zoeken dat uit samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ze willen de informatie op voedseletiketten duidelijker maken en de voedselveiligheid verbeteren.

In het onderzoek houden 250 patienten van het UMC Utrecht met een voedselallergie een jaar lang bij wanneer ze bij welk voedingsmiddel een onverwachte allergische reactie hebben gekregen. Ze gebruiken hiervoor een speciaal ontwikkelde online vragenlijst. Het is voor het eerst dat allergische patienten op deze manier onverwachte reacties bijhouden in een wetenschappelijk onderzoek.

Bij elke onverwachte allergische reactie gaan de onderzoekers na welk voedingsmiddel en welk allergeen verantwoordelijk is geweest voor de reactie. Ze gebruiken hiervoor onder meer de informatie op het etiket. Wanneer het etiket onvoldoende duidelijkheid geeft, onderzoekt TNO het product op de aanwezigheid van niet-vermelde allergenen om de oorzaak van de reactie te achterhalen. De patient wordt hierover geinformeerd. Waar nodig zal de fabrikant benaderd worden om na te gaan hoe de informatie op het etiket verbeterd kan worden. Eind 2014 zijn de resultaten van dit onderzoek bekend.

Allergie
Patienten met een voedselallergie kunnen ernstig ziek worden na het eten van voedsel dat het allergeen bevat. Belangrijke allergenen zijn onder andere pinda’s, noten, koemelk en kippenei. In Nederland heeft zo’n twee tot drie procent van de bevolking een voedselallergie. Een voedselallergie is helaas niet te genezen. Het enige wat patienten kunnen doen is het voedingsmiddel strikt vermijden. Patienten hebben daardoor minder keuzemogelijkheden en moeten voortdurend opletten bij het gebruik van voedingsmiddelen.

In de praktijk blijkt dat patienten toch risico lopen op een onverwachte allergische reactie. Bijvoorbeeld omdat de informatie op het etiket van een voedingsmiddel onduidelijk of onvolledig is geweest. Een zin als “dit product kan sporen bevatten van noten” geeft niet aan welke noten het  product kan bevatten en hoeveel. Ook kan er onbedoeld een allergeen in producten voorkomen door kruisbesmetting in de keuken of fabriek waar een gerecht wordt bereid.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen