Pieper een paar uur inleveren: minder slaaptekort

aio'sArts-assistenten die gedurende lange nachtdiensten hun sein voor een paar uur aan een collega geven, kunnen per nacht ongeveer een uur extra slapen. Dat scheelt in hun vermoeidheid, concluderen Amerikaanse onderzoekers in JAMA (2012;308:2208-17).

Om vermoeidheidsgerelateerde fouten te verminderen adviseerde het onafhankelijke Institute of Medicine om assistenten gedurende lange diensten een periode van vijf uur beschermde slaap te geven. Onderzoekers uit Pennsylvania onderzochten of dit advies echt werkt, door de dienstschema’s van 106 arts-assistenten in twee ziekenhuizen te randomiseren voor het wel of niet hebben van zo’n vaste rusttijd. Tijdens de helft van 4800 nachtdiensten, die in Amerika voor eerstejaars assistenten maximaal 16 en voor ouderejaars assistenten 24 uur mogen duren, leverden de assistenten tussen 0:30 en 5:30 hun pieper in bij een overkoepelende nacht-assistent. Deze kon de slapende assistent indien nodig weer uit bed kon bellen.

Op basis van slaapmetende horloges en slaapdagboeken bleek dat de gemiddelde slaapduur tijdens diensten met een beschermde nachtrust in zowel het academische als het niet-academische ziekenhuis bijna drie uur was. Dat was ongeveer een uur meer dan de assistenten zonder afgeschermde rustperiode sliepen. Het percentage artsen dat helemaal geen slaap kreeg daalde van circa 16% naar minder dan 6%. Ook meldden de assistenten met gereguleerde slaaptijden minder verstoring van hun slaapritme. Ze scoorden bovendien beter op een psychomotore waakzaamheidtest die ze de ochtend na iedere nachtdienst moesten doen. De onderzoekers deden nog enkele analyses om eventuele effecten op de kwaliteit van de patientenzorg te achterhalen, maar vonden daarin geen verschillen.

Volgens de auteurs kan het instellen van beschermde slaaptijden een effectieve manier zijn om de vermoeidheid onder arts-assistenten te verminderen. Die slaaptijden moeten dan wel geïnstitutionaliseerd worden, omdat eerder is gebleken dat de artsencultuur het slapen anders in de weg zit.

Bron: NTvG/(Bijdrage: Lucas Maillette de Buy Wenniger.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen