UMCG ‘prijst’ excellente onderzoekers en opleider

prijsIn het UMCG zijn de jaarlijkse Mandema-stipendia, Onderzoeksprijs en Onderwijs- en Opleidingsprijs uitgereikt. Decaan Folkert Kuipers reikte de prijzen traditiegetrouw uit tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Het UMCG ontving zelf ook nog een ‘prijs’: het NTA 8009-certificaat van Det Norske Veritas voor zijn veiligheidsmanagementsysteem.

Het Mandema Stipendium, een persoonsgebonden financiering van 60.000 euro waarmee jonge, gepromoveerde arts-onderzoekers tijdens hun opleiding een eigen onderzoekslijn kunnen opbouwen, ging naar Mirjam Belderbos, arts-assistent Kindergeneeskunde. Belderbos doet onderzoek naar stamcellen in kinderen met leukemie en verbindt daarmee de kliniek met ERIBA, het topinstituut voor fundamenteel onderzoek naar veroudering.

Onderwijs- en Opleidingsprijs
Professor Ben Szabo is dit jaar winnaar van de UMCG Onderwijs- en Opleidingsprijs, die bestaat uit een bedrag van 1.000 euro en 0,5 fte student-assistent. Volgens Kuipers een levend voorbeeld van de Healthy Ageing-filosofie omdat Szabo na zijn afscheid als afdelingshoofd Radiotherapie in 2001 niet op zijn lauweren ging rusten. Zo is hij sinds 2006 als docent verbonden aan het Klinisch Training Centrum, geeft colleges in de International Bachelor of Medicine, Profile Global Health, is betrokken bij de summerschools en is deelcoördinator voor de onderdelen gynacologie/obstetrie en urologie van het jucoschap Levenscyclus. Szabo werkt actief mee aan het aanpassen van het onderwijs en weet studenten te motiveren en te enthousiasmeren.

Onderzoeksprijs
Pim van der Harst won de UMCG onderzoeksprijs ter waarde van 100.000 euro. Hij doet onderzoek bij de afdeling Cardiologie en is lid van de Scientific Board van LifeLines. Van der Harst begon als student al met onderzoek, heeft diverse persoonlijke en programmasubsidies verworven en meerdere publicaties in toonaangevende tijdschriften als de Lancet en Nature op zijn naam staan.

Ook in het UMCG Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord, werd een prijs uitgereikt. Regieverpleegkundige Trisca Bosch, ergotherapeut Connie Beerepoot en logopedist Renske de Vries ontvingen de Kwaliteitsprijs 2012 voor een oefengids voor CVA-patienten. De oefengids stimuleert CVA-patienten vaardigheden te oefenen buiten de therapie om, ook thuis en in het weekend, wat het herstel en de mobilisatie van de patient ten goede komt.

Gecertificeerd VMS
Met het certificaat dat het UMCG ontving voor zijn veiligheidsmanagementsysteem voldoet het aan de eis van het landelijke ‘VMS veiligheidsprogramma’ om vanaf 1 januari 2013 te werken met een VMS dat aan de officiele basiseisen voldoet. Een VMS-systeem helpt ziekenhuizen om onbedoelde, vermijdbare schade bij patienten te voorkomen.
Bron: UMCG