Voorbeelden van whiplash schadevergoeding

whiplashDe whiplash schadevergoeding
In Nederland vinden jaarlijks zo’n 15.000 ongevallen plaats waarbij er een whiplash ontstaat door de klap. Meestal wordt het slachtoffer van achter aangereden waarbij de nek een (te) snelle stretch beweging maakt en daardoor beschadigd raakt. Een whiplash heeft voor het slachtoffer vaak grote impact op het dagelijks leven en meestal is het slachtoffer van whiplash voor langere tijd in meer of mindere mate uitgeschakeld. De extra kosten voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, het verlies aan inkomen of de behandeling voor de whiplash kunnen worden verhaald op de aansprakelijke partij. Deze schadevergoeding noemen we de “whiplash schadevergoeding” en het slachtoffer heeft hier bijna altijd recht op.

Voorbeelden van schadevergoeding whiplash
Elke drie jaar geeft de ANWB haar smartengeldgids uit waarin letselschadezaken en de schadevergoedingen worden gepubliceerd. Zo ook voor de whiplash schadevergoeding. Om u een indruk te geven van welke bedragen zoal worden uitgekeerd bij whiplash publiceren wij op deze website een aantal voorbeelden uit de dagelijkse praktijk:

voorbeeld 1: whiplash schadevergoeding
Dit slachtoffer werd in de bestelauto van opzij aangereden. Gevolg waren whiplashgerelateerde  klachten. Direct na het ongeval had hij zware hoofdpijn en na te hebben geslapen, kon hij zijn hoofd slecht bewegen en had hij nog steeds hoofdpijn.Bij de vaststelling heeft het hof gekeken naar vergelijkbare gevallen. De vergoeding voor deze whiplash bedroeg €2.269,00.

voorbeeld 2: whiplash schadevergoeding
Whiplashtrauma ten gevolge van een aanrijding. Pijn in hoofd-, nek- en schoudergebied, waardoor ook vermoeidheidsverschijnselen. Problemen met huishoudelijk werk. De f.i. is vastgesteld op 4 a 5%. Niet meer in staat haar parttime werk in het onderwijs te vervullen, eventueel wel parttime in een andere functie. Beperkingen in de uitoefening van diverse hobby’ s, zoals skien en golf. De vergoeding voor deze whiplash bedroeg €6.019,00

voorbeeld 3: whiplash schadevergoeding
In de auto van achteren aangereden, waardoor hij een whiplashlaesie heeft opgelopen. De klachten zijn onder meer cognitieve functiestoornissen, verminderd korte termijn-geheugen en concentratiezwakte. Bewegingsbeper­kingen van de nek- en halswervels. Weinig verbetering verwacht. Hij is voor 80-100% a.o (arbeidsongeschikt), verklaard. De f.i. is vastgesteld op 6%. De vergoeding voor deze whiplash bedroeg €18.00,00

Whiplash schadevergoeding; sterk varierende bedragen
Zoals u heeft kunnen lezen in de voorbeelden uit de smartengeldgids varieren de bedragen bij een whiplash sterk. Dit verschil heeft meestal te maken met uiteraard de ernst van de aandoening maar ook het leven dat het slachtoffer gewenst was om te hebben in levenstandaard en beroep. Logischerwijs ontvangt iemand die een goed salaris had voor het ongeval en daar flink op heeft moeten inleveren een hogere whiplash schadevergoeding dan iemand met een lager salaris.

De whiplash praktijk is complex en grillig. Zonder deskundige hulp is het voor een leek dan ook lastig om te krijgen waar zij recht op heeft. Heeft u een whiplash opgelopen? Aarzel dan niet en neem contact op met een deskundig juridisch adviseur die verbonden is aan het Keurmerk Letselschade.

Recente artikelen