Maasstad Ziekenhuis behaalt NTA-certificaat: een mooie opstap naar een goed veiligheidsmanagementsysteem

Van links naar rechts: Anton Westerlaken (voorzitter Raad van Bestuur Maasstad Ziekenhuis), Richard Raaphorst (auditor van DNV),  Johan Dorresteijn (bestuurder Maasstad Ziekenhuis) en Martin van de Ent (voorzitter Medische staf Maasstad Ziekenhuis)

Van links naar rechts: Anton Westerlaken (voorzitter Raad van Bestuur Maasstad Ziekenhuis), Richard Raaphorst (auditor van DNV), Johan Dorresteijn (bestuurder Maasstad Ziekenhuis) en Martin van de Ent (voorzitter Medische staf Maasstad Ziekenhuis)

De directie van het Maasstad Ziekenhuis heeft, tijdens haar nieuwjaarsreceptie, het NTA 8009 certificaat ontvangen van de certificerende Instelling DNV Business Assurance. Deze Nederlandse veiligheidsnorm beschrijft de eisen waaraan veiligheidsmanagementsystemen (VMS) van ziekenhuizen moeten voldoen. Hiermee kunnen ziekenhuizen gestructureerd werken aan patientveiligheid door risico’s te signaleren en actie te ondernemen.

Aandacht voor patientveiligheid
Het waarborgen van de patientveiligheid is een belangrijk aandachtspunt voor het Maasstad Ziekenhuis. Met het behalen van dit certificaat voldoet het Maasstad Ziekenhuis aan de basiseisen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt.

“Het certificaat is met veel trots in ontvangst genomen. Het is een bevestiging dat het ziekenhuis een mooie stap heeft gemaakt in de richting van een goed werkend veiligheidsmanagementsysteem. Dit is mede naar aanleiding van de gebeurtenissen in 2011 van belang. Toen werd het Maasstad Ziekenhuis getroffen door een ziekenhuisbacterie met een grote impact op patienten en het ziekenhuis.  Omdat wij onze patientenzorg periodiek evalueren, geeft dit ons tevens zicht op de verbetermogelijkheden van ons ziekenhuis. We zijn op de goede weg”,  aldus bestuurslid Johan Dorresteijn.

Het VMS is een veiligheidsprogramma van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Orde van Medisch Specialisten, Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. Met dit programma hebben zij de ambitie het aantal incidenten, waarbij schade optreedt aan de patient, te reduceren tot nul.

DNV Business Assurance heeft geconcludeerd dat het veiligheidsmanagementsysteem van het Maasstad Ziekenhuis voldoet aan de gestelde Nederlands Technische Afspraak (NTA) 8009: 2007. De kern van het veiligheidsmanagementsysteem in NTA 8009 bestaat uit risico-inventarisatie, een systematiek voor het (veilig) melden van incidenten, een methode voor incidentenanalyse en een systeem om de hieruit voortkomende aanbevelingen en verbetermaatregelen te managen. Duidelijk zichtbaar commitment van de Raad van Bestuur en medewerkers is essentieel.

Recente artikelen