Reactie Novartis op de kwestie Jansen Steur en zijn publicaties

NovartisIn de zaak Jansen Steur wordt de roep naar onafhankelijk onderzoek naar de publicaties van Jansen Steur en het medicijnonderzoek steeds groter. Zo is er de vraag bij welke studies patiënten experimentele medicijnen slikten zonder dat hiervoor toestemming was gegeven. De afgelopen week heeft MedicalFacts bij medicijnfabrikant Novartis om een reactie gevraagd.  Zeker omdat al uit eerdere onderzoeken is gebleken dat Jansen Steur patiënten niet om toestemming vroeg.  Novartis heeft hierop de volgende reactie gegeven:

“Novartis is op de hoogte van de berichtgeving in de media rond ons geneesmiddel Exelon® (rivastigmine) voor de behandeling van geheugenstoornissen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer of met Parkinson’s gerelateerde dementie. Het middel is sinds 1999 in Nederland op de markt. Sinds introductie zijn wereldwijd van meer dan 24.500 patiënten die Exelon® gebruiken of gebruikt hebben actief data verzameld m.b.t werking en bijwerkingen. Analyse van deze data toont aan dat Exelon® een gunstige effectiviteit/bijwerking balans heeft.

 

In 2009 heeft Novartis in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar Jansen Steur, al vastgesteld dat neuroloog Jansen Steur niet in opdracht of met financiële ondersteuning van Novartis Pharma heeft meegewerkt aan wetenschappelijk onderzoek met Exelon®  of enig ander geneesmiddel van Novartis dat op de markt is.

 

In het beoordelingsdossier van de FDA (Amerikaanse registratie-autoriteit) betreffende de registratie van Exelon®  voor behandeling van patiënten met Parkinson’s gerelateerde dementie, wordt gerefereerd aan een studie waarin Jansen Steur als co-auteur is genoemd. In deze studie zijn geen patiënten met Exelon® behandeld. Bij de betreffende studie is Novartis op geen enkele wijze, dus ook niet financieel, betrokken geweest. Novartis wil bijdragen aan een verantwoorde medische zorg door onze geneesmiddelen, daarbij is de veiligheid van patiënten een belangrijk uitgangspunt voor ons.

MedicalFacts is nog in afwachting of Novartis dezelfde verklaring kan afgeven voor de Ciba Geigy en/of Sandoz. Novartis (Novartis AG) is in 1996 ontstaan door de fusie van Ciba-Geigy AG en Sandoz. http://www.novartis.com.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen