“Vaccineer risico-kinderen tegen rotavirus”

vroeggeboorteTe vroeg geboren kinderen en kinderen met aangeboren afwijkingen zouden gevaccineerd moeten worden tegen het rotavirus dat ernstige diarree veroorzaakt. Dat stelt kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning-Verhagen van het UMC Utrecht in haar proefschrift.

Tegen het rotavirus bestaat een effectief vaccin, maar in Nederland worden kinderen niet ingeent omdat vaccinatie van alle kinderen niet kosteneffectief is. Kinderarts en promovenda Patricia Bruijning-Verhagen van het UMC Utrecht laat zien dat een rotavirusinfectie vaker tot ziekenhuisopname leidt bij kinderen die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht hebben of kampen met aangeboren afwijkingen. Zij stelt daarom voor om alleen deze kinderen te vaccineren. Dat is wel kosteneffectief en vermindert de ziektelast door rotavirusinfecties onder deze kwetsbare groep enorm.

5000

Bruijning-Verhagen inventariseerde in vier ziekenhuizen gedurende vijf jaar hoeveel en welke kinderen jaarlijks met een rotavirusinfectie worden opgenomen of de infectie oplopen in het ziekenhuis. Bij algemene ziekenhuizen blijkt rotavirus verantwoordelijk te zijn voor meer dan zes procent van alle kindergeneeskundige opnames. Doorgetrokken naar heel Nederland belanden elk jaar bijna 5.000 vooral zeer jonge kinderen vanwege het rotavirus in het ziekenhuis.

Opname wegens rotavirusinfectie blijkt verder tot vier maal vaker voor te komen bij kinderen die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht hebben of kampen met ernstige aangeboren afwijkingen. Deze kinderen worden bovendien vaker opgenomen op de intensive care en blijven gemiddeld langer in het ziekenhuis. Ook waren er enkele sterfgevallen in deze groep.

“Alle kinderen vaccineren, zoals in een aantal andere Europese landen gebeurt, zou het mooiste zijn, maar kost relatief veel”, zegt Bruijning-Verhagen. “Maar het vaccineren van kinderen met een hoog risico op een ernstige rotavirusinfectie is zeer kosteneffectief. We kunnen deze aanbeveling
doen omdat wij voor het eerst gekeken hebben bij welke kinderen het risico op ziekenhuisopname als gevolg van rotavirusinfectie het grootst is. Ik hoop dat de rotavirusvaccinatie voor hoog-risico kinderen op basis van deze bevindingen zal worden opgenomen in het vaccinatieprogramma.”

Besmettelijk
Een infectie met het rotavirus veroorzaakt diarree en leidt tot uitdroging. Het is een van de belangrijkste oorzaken van diarree op de kinderleeftijd. Een op de veertig kinderen belandt een keer in het ziekenhuis vanwege een rotavirusinfectie. De behandeling bestaat uit het toedienen van
vocht. Omdat het virus zeer besmettelijk is en lang overleeft buiten het lichaam verspreidt het zich makkelijk binnen ziekenhuizen. Vooral op kinderafdelingen komt rotavirus daarom frequent voor als ziekenhuisinfectie.

Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning-Verhagen promoveert op 17 januari aan de Universiteit Utrecht. Die dag vindt ook een symposium plaats over rotavirusvaccinatie in Nederland.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen