Stap voor stap gezonder op de werkvloer met Het Nieuwe [email protected]

gezond etenHet Nieuwe Eten @ Work van start
Het nieuwe vitaliteitsprogramma Het Nieuwe [email protected] helpt bedrijven om samen met hun werknemers te werken aan een fitte bedrijfscultuur. Na een succesvolle pilot lanceert het Voedingscentrum dit persoonlijke stappenplan vandaag op landelijk niveau in samenwerking met High Five Health Promotion.

Voor bedrijven is er reden genoeg te werken aan de gezondheid van hun medewerkers: gezonde medewerkers kunnen hun werk beter aan en zijn productiever. Maar ook de medewerker heeft er baat bij, hij voelt zich fitter en gezonder. En dat heeft natuurlijk ook buiten werktijden een positief effect.

Persoonlijk plan
Medewerkers die meedoen met het programma Het Nieuwe [email protected] kiezen zelfstandig persoonlijke verbeterstappen binnen categorieen, zoals gevarieerder eten en het kiezen van kleinere porties of gezondere producten. Ze krijgen inzicht in hun eetpatroon en leren stap voor stap gezonder eten volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf.

Gezonde omgeving
Het bedrijf kan de medewerkers ook verleiden tot meer bewegen en het voedingsaanbod op de werkvloer aanpassen. Op die manier worden deelnemers volop gemotiveerd gezonder te leven en worden zij ook via meerdere wegen hiertoe gestimuleerd. Wanneer werkgevers bijvoorbeeld het aanbod in de
bedrijfskantine en van de snoepautomaten aanpassen, verandert de `eet-omgeving’ van medewerkers en wordt het hen gemakkelijker gemaakt die gezondere keuze te maken.

Hetzelfde effect kan worden bereikt op het gebied van bewegen, door bijvoorbeeld trappenhuizen toegankelijker en aantrekkelijker te maken als gezond alternatief voor de lift. In de samenwerking verzorgt het Voedingscentrum de inhoud van het programma op het gebied van eten en High Five Health Promotion de beweegonderdelen.

Een pilot van Het Nieuwe [email protected] in 2012 bij 2 grote bedrijven leverde onder meer de volgende resultaten op:

* Het Nieuwe [email protected] zet aan tot het kopen van gezondere producten in het bedrijfsrestaurant. 40% van de medewerkers is gezondere producten gaan kopen; 14% zegt zelfs elke dag gezondere producten te kopen en 20% 3 tot 4 keer per week.
* 32% geeft aan dat Het Nieuwe [email protected] heeft geholpen het eetgedrag te veranderen; 24% geeft aan dat het vitaliteitsprogramma heeft geholpen het beweeggedrag te veranderen.

Het Nieuwe Eten
Al meer dan 100.000 consumenten verbeteren hun eetpatroon met Het Nieuwe Eten. De principes zijn eenvoudig: verander het eetpatroon in kleine, persoonlijke stapjes door per keer een gewoonte aan te pakken. Is de verbeterstap een gewoonte geworden neem dan een volgende stap. Het Nieuwe
[email protected] komt hieruit voort, aangevuld met beweging en extra aandacht voor een gezonde bedrijfsomgeving.Voor meer informatie en contact: www.hetnieuweeten.nl/werk

bron: Voedingscentrum

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen