De verborgen bouwstenen in de psychiatrie

Array

psychiatrieDe genetische architectuur van psychiatrische aandoeningen is complex, betoogt Eske Derks in haar oratie.

Meer inzicht in het ontstaan van psychiatrische aandoeningen vereist een aanpak waarbij het gehele biologische proces van genetische mutatie tot psychiatrisch symptoom wordt onderzocht.

Genetische variatie beinvloedt de kans op het krijgen van een psychiatrische aandoening. Er is echter nog weinig bekend over de specifieke genen die hierbij een rol spelen. Het biologische proces van genetische mutatie tot psychiatrische aandoening is zeer complex.

Genetische mutaties zullen alleen van invloed zijn wanneer ze de expressie van de genetische code veranderen. Derks gaat in op de verborgen bouwstenen in de psychiatrie. Hoe kunnen de genetische bouwstenen geidentificeerd worden? Hoe zijn de genetische bouwstenen onderling georganiseerd? Wat zijn de maatschappelijke consequenties van genetische studies naar psychiatrische aandoeningen?

Oratie
Mw. prof. dr. E.M. Derks, hoogleraar Genetics in Psychiatry: De verborgen bouwstenen in de psychiatrie.

25 jan 2013 16:00
Geneeskunde
* Aula – Lutherse kerk
Singel 411 | 1012 XM Amsterdam
Toegang vrij

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen