Wie hebben de meeste kans op een stoornis?

Array

angstAngststoornis en stemmingsstoornis kwamen het vaakst voor, gevolgd door middelenstoornis. Van de afzonderlijke aandoeningen waren dat depressie, specifieke fobie, alcoholmisbruik, gegeneraliseerde angststoornis en paniekstoornis.

Vrouwen, jongere respondenten, lageropgeleiden, mensen met een lager inkomen, mensen die een scheiding of het overlijden van hun partner meemaakten, mensen die hun werk verloren en mensen die een beduidende inkomensdaling meemaakten, hadden een grotere kans op een stemmingsstoornis, zoals depressie.
Vrouwen, jongere respondenten, mensen die een scheiding of het overlijden van hun partner meemaakten, mensen die een beduidende inkomensdaling meemaakten en mensen die voor het eerst een lichamelijke aandoening kregen hadden een verhoogde kans op een angststoornis. Een middelenstoornis kwam vaker voor bij mannen, jongeren, lageropgeleiden, mensen met een lager inkomen en mensen die een scheiding of het overlijden van hun partner meemaakten.

Invloed eerdere stoornissen
De invloed van eerdere stoornissen op het latere ontstaan van andere psychische problematiek is eveneens onderzocht. Zowel angststoornis als middelenstoornis voorspelden het latere ontstaan van een stemmingsstoornis. Stemmingsstoornis en middelenstoornis voorspelden nieuwe angststoornissen; ADHD voorspelde nieuwe middelenstoornissen.

De uitkomsten zijn van belang voor het ontwikkelen van effectieve preventie- en interventieactiviteiten gericht op het verminderen van de last die psychische aandoeningen met zich mee brengen voor de persoon zelf, voor haar of zijn familieleden en vrienden, voor de samenleving en voor het zorgsysteem.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen