Botte bijl

Array

ouderenzorgHet kabinet Rutte II wil de bijl aan de wortels van de ouderenzorg zetten. Is dat terecht?

De redenering die er achter ligt is de volgende: de zorg in Nederland wordt onbetaalbaar -> dat komt door de vergrijzing -> willen we de zorg betaalbaar houden? -> dan moet er NU drastisch ingegrepen worden in de langdurige zorg voor ouderen die vanuit de AWBZ gefinancierd wordt.

Deze mantra zit inmiddels bij veel Nederlanders stevig tussen de oren. Hoed af voor de spindoctors van Rutte, Schippers en van Rijn. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het ook zo is.

De totale zorguitgaven bedroegen in 2011 90 miljard euro. De uitgaven die via de AWBZ voor de ouderenzorg werden gedaan bedroegen in dat jaar16 miljard. Dat is 18% van het totaal. Daar zal Nederland echt niet failliet aan gaan.

Ja maar, zult u zeggen, dan zal het de komende jaren wel fors duurder worden. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft daar onderzoek naar gedaan. De geraamde kosten voor de ouderenzorg in 2017 bedragen 20 miljard euro. Zouden we dat niet meer kunnen opbrengen?

Voor het hanteren van de botte bijl is geen enkele reden. Nog los van het feit dat het uitermate risicovol en daarmee onverstandig is om de koers zo snel en zo radicaal te wijzigen. Moet er naar de toekomst toe dan helemaal niets gebeuren? Dat zou net zo onverstandig zijn.

Recente – spraakmakende – onderzoeken van het CPB bevestigen nog eens dat de AWBZ consumptie sterk toeneemt boven het 80e levensjaar. De grijze golf komt op dat punt in 2025 aan land. Vanaf dat moment zien we het aantal hoogbejaarde patiënten met complexe en chronische aandoeningen naar verwachting sterk toenemen. Daar moeten we ons de komende jaren op voorbereiden. In alle rust en in goed overleg.

Het wordt hoog tijd dat ministers gaan leren om beleid te ontwikkelen langs de lijnen van de geleidelijkheid. Als er iets is dat het vertrouwen in de overheid aantast, zijn het wel de voortdurende radicale koerswijzigingen en de drastische ingrepen die daarmee gepaard gaan. We hebben een voorspelbare en betrouwbare overheid nodig.

Wiezorgt

Recente artikelen