Kankercellen te lijf

Kanker is na hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. De laatste jaren komt melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker, steeds vaker voor in de westerse wereld. Zodra er sprake is van uitzaaiingen is melanoom over het algemeen ongeneeslijk. Daarom wordt er wereldwijd gezocht naar behandelstrategieën voor deze vorm van kanker. In zijn proefschrift pleit Jurjen Tel voor immuuntherapie op basis van toediening van zogenaamde plasmacytoide dendritische cellen (pDCs), die door hun productie van specifieke eiwitten, type I interferonen, een centrale rol spelen in het afweersysteem. Tel beschrijft de eerste klinische studie ter wereld waarin een kleine groep melanoompatiënten wordt gevaccineerd met geactiveerde pDCs, beladen met tumorspecifieke eiwitten. Hij toont hiermee aan dat vaccinatie de frequentie van tumorspecifieke killer T-cellen verhoogt, en nog belangrijker, dat er een duidelijke verbetering is in de algehele overleving na behandeling met deze therapievorm. Volgens Tel maken zijn bevindingen de weg vrij voor het gebruiken van deze zeldzame cellen voor celtherapeutische toepassingen.
Biografie
Jurjen Tel (Leeuwarden, 1983) studeerde Laboratorium en Procestechnologie in Leeuwarden en aansluitend Medische Biologie in Groningen. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdeling Tumor Immunologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Sinds februari 2012 om 15:30  L

Promovendus: de heer drs. J. Tel
Promotors: de heer prof. dr. C.G. Figdor, mevrouw prof. dr. I.J.M. de Vries
Copromotors:de heer dr. R. Torensma, mevrouw dr. G. Schreibelt
Titel promotie: Plasmacytoid dendritic cells & immunotherapy of cancer

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen