2 miljoen voor Utrechts kraakbeenonderzoek
Array Onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht krijgen 2 miljoen euro om kraakbeenimplantaten te maken met een 3D-printer. Uiteindelijk hopen ze gewrichtsschade in bijvoorbeeld knieen te herstellen.
Het UMC Utrecht coördineert het Hydro-ZONES consortium dat bestaat uit 17 internationale partners. Van de Europese Unie krijgt dit consortium 9,75 miljoen euro voor onderzoek naar nieuwe biomaterialen in voor de regeneratie van gewrichtsschade. Dr.ir. Jos Malda van de afdeling Orthopedie van het UMC Utrecht leidt het Utrechtse deel.
Het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht krijgen samen 2 miljoen euro voor het maken van kraakbeenimplantaten. Het onderzoek start nu en duurt vijf jaar. Afgelopen weekend vond de startbijeenkomst plaats. Malda werkt samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht: prof.dr. Rene van Weeren (faculteit Diergeneeskunde) en prof. dr. Hennink en dr. Tina Vermonden (sectie Biofarmacie en Farmaceutische Technologie).
“Wij printen driedimensionale implantaten met levende cellen die de structuur nabootsen van echt kraakbeen”, zegt Malda. “We hopen dat deze implantaten het kraakbeen beter herstellen dan bestaande behandelingen.”
Driedimensionaal printen wordt steeds vaker toegepast om prototypes of elektronica te maken. Vanwege het gebruik van hoge temperaturen of oplosmiddelen is het lastig om levende cellen te printen. Malda: “Wij ontwerpen nu slimme printbare materialen die de cellen geen schade toebrengen en het
verdere herstel van het weefsel ondersteunen.”
Life Sciences
Dit onderzoek valt binnen het thema `Regenerative Medicine & Stem Cells’ van Utrecht Life Sciences, een innovatienetwerk van kennisinstellingen, overheid en bedrijven in de regio Utrecht.
Een kort filmpje over dit onderzoek is te zien op het YouTube-channel van het UMC Utrecht.
Bron: Nieuwsbank.nl