Blue Monday

Array

Afvallen, meer sporten/bewegen, minder druk maken, zuiniger leven, meer tijd met familie/vrienden doorbrengen… Waarom mislukken onze goede voornemens telkens weer? Waarom zijn we zo slecht in staat om ons te beheersen of juist om onszelf te motiveren? Hoe staat het met onze impulscontrole en zelfregulatie?

Johan Karremans, psycholoog aan de Radboud Universiteit Nijmegen, laat zijn licht schijnen over de meest deprimerende dag van het jaar Blue Monday.

Blue Monday, of in goed Nederlands: deprimaandag, is een naam voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De vader van ‘blauwe maandag’ is Cliff Arnall, een Britse psycholoog die in depressies is gespecialiseerd. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop veel mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Arnalls ‘wetenschappelijke formule’ is door vakgenoten afdoende onderuitgehaald. Blue Monday is heel erg pop psych. Maar toch…
Een zekere logica heeft Arnalls Blue Monday wel. Ga maar na! De feestdagen zijn weer eens heel vlug voorbijgegaan en de volgende vakantie is nog héél ver weg. Eind januari zijn de dagen donker en het weer vaak koud en nat. Maandag is weer de eerste dag van een lange werkweek. En: we hebben wéér moeten constateren dat er van onze goede nieuwjaarsvoornemens niet veel terecht is gekomen… Redenen genoeg om depri te zijn.
Het Soeterbeeck Programma grijpt Blue Monday 2013 (maandag 21 januari) aan om samen met psycholoog dr. Johan Karremans na te denken over de vraag waarom onze goede voornemens telkens weer mislukken. Marcel Becker, universitair docent Praktische filosofie, interviewt Johan Karremans.

Sprekers
Johan Karremans is universitair hoofddocent Sociale en Cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Leon Wecke is polemoloog bij het CICAM van de Radboud Universiteit Nijmegen en huiscolumnist bij de actualiteitencolleges van het Soeterbeeck Programma.
Marcel Becker is universitair docent Praktische filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Deelname
Gratis deelname. Inschrijven is niet nodig.
Datum, tijd, locatie
Datum: maandag 21 januari 2013
Tijd: 12.45 – 13.45 uur
Locatie: Hal Erasmusgebouw Radboud Universiteit, Erasmusplein 1, Nijmegen | routebeschrijving

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen