Behandeling psychische klachten na rouw of scheiding, of na seksueel misbruik straks niet meer vergoed

De behandeling van bepaalde psychische klachten die nu vergoed worden door de zorgverzekeraars, wordt mogelijk in de toekomst niet meer vergoed. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) komt in maart met een verduidelijking welke psychische zorg al dan niet in aanmerking komt voor vergoeding.  De geestelijke gezondheidszorg moet de uitgaven beperken. Dat staat in een conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen aan minister Schippers. Daarin staat dat voor de behandeling van psychische klachten na rouw of scheiding, of na seksueel misbruik, niet meer vergoed moet worden. Hoogleraren psychiatrie en psychologie vinden dat het CvZ een heilloze weg in slaat. Het gaat om zorg die nu ook niet in het basispakket zit, maar door onduidelijkheid momenteel soms wel betaald wordt door verzekeraars.

De behandeling van de meeste psychische stoornissen worden vergoed door de zorgverzekeraar, maar als het alleen om klachten gaat, valt het weer niet onder verzekerde zorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen