Europese subsidie voor ALS-onderzoek

Array

geld2-200x200PYRAMID, een Europees project dat zich richt op ALS-onderzoek en waarvan neuroloog dr. Jan Veldink projectleider en penvoerder is, is door European Research Area (E-Rare) gehonoreerd met een subsidie van 750.000 euro. Hiervan keert NWO 250.000 euro uit aan de Nederlandse onderzoeksgroep.

Het onderzoek dat is gehonoreerd richt zich op de verschillende gradaties van de ziekte ALS. Veldink: “De sterke variatie in ernst van de aandoening willen we gebruiken in ons onderzoek naar factoren die het beloop mogelijk gunstig kunnen beïnvloeden. Dus in plaats van zieke mensen met gezonde te vergelijken, vergelijken we vooral de meest ernstige patiënten met de minst ernstige. Het doel is om te komen tot nieuwe behandelingen.”

Taken naar expertise
Jan Veldink heeft de `E-Rare-2 Proposal 2012 for European Research Projects on Rare Diseases driven by Young Investigators’ met Julian Grosskreutz (Duitsland) en Philippe van Damme (Belgie) ingediend en gehonoreerd gekregen. De verdeling van taken tussen de drie onderzoeksgroepen is vooral gericht op de aanwezige expertise in de verschillende landen. Veldink: “Dat betekent dat wij in Nederland ons vooral richten op de genetische verschillen tussen snel en langzaam progressieve vormen van ALS en verder op de verschillen in gedetecteerde moleculaire netwerken die tot expressie komen in deze vormen van ALS. Bij de Belgische groep zal de nadruk komen te liggen op verschillende methyleringsprofielen.” Kort gesteld is methylatie een proces waarmee de structuur van het DNA wordt veranderd. “De Duitse onderzoeksgroep zal zicht vooral richten op eiwitverschillen in ruggenmergvloeistof (liquor). Alle centra maken MRI-scans van de hersenen, op zoek naar betrouwbare veranderingen in het brein die te maken hebben met de gradatie van de ziekte. De hoop is dat de langzaam progressieve varianten van ALS inzicht geven in nieuwe behandelingsmogelijkheden voor alle ALS-patiënten.”

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen