Wisseling van de wacht voorzitterschap Vereniging Medische Staf Bernhoven

Array

stk149249rkeOp 1 januari 2013 nam dermatoloog Roland Koopman de voorzittershamer over van anesthesioloog Marcel Schenkels als voorzitter van de Vereniging Medische Staf van Bernhoven. Alle specialisten van Bernhoven, circa 150, zijn lid van de medische staf die officieel Vereniging Medische Staf (VMS) heet.

Schenkels was drie jaar voorzitter. Een van de belangrijkste veranderingen tijdens die periode noemt hij de organisatiewijziging naar Resultaat Verantwoordelijke Eenheden (RVE). In deze nieuwe structuur heeft elke RVE een eigen medisch specialist die verantwoordelijk is voor zijn of haar afdeling. Deze medisch leiders worden ondersteund door een manager bedrijfsvoering. Beiden zijn lid van de RVE-raad. “Dat is een wezenlijke verandering.
Van oudsher besprak het bestuur medische staf zaken als kwaliteit en beleid voor zowel polikliniek als kliniek met de Raad van Bestuur. Met de RVE-structuur is het de RVE-raad die de bedrijfsmatige zaken behartigt. De medische staf buigt zich nu meer over de thema’s als kwaliteit en veiligheid.” De organisatieverandering hangt nauw samen met de verhuizing naar Uden. Een goede samenwerking tussen de medische staf en de Raad van Bestuur is uitermate belangrijk. Dat heeft zich vertaald in een gezamenlijke visie op de toekomst en de ontwikkeling van ziekenhuis Bernhoven. Die goede samenwerking tussen bestuur en medische staf noemen Schenkels en zijn opvolger Koopman uniek. Volgens hen verdwijnt de klassieke tegenstelling tussen managers en artsen. Met eenduidige leiding wordt het belang van artsen en organisatie aan elkaar geknoopt voor dat ene ziekenhuis.

Koopman heeft er zin in: “Ik zie het als een gemeenschap van 150 dokters waar gewerkt, nagedacht en gehandeld moet worden. Wij vervullen allemaal taken ten dienste van die gemeenschap en daarmee ben je ook onderdeel van een team. Als team proberen we samen onze doelen te formuleren en te bereiken.”

Dienende functie
Volgens beiden hoort de VMS altijd de patiënt te dienen. “ ‘Wordt de patiënt er beter van?’ is de vraag die we ons altijd moeten stellen,” aldus Koopman. “De patiënt is een kritische consument, en daarmee ook een kritische gesprekspartner geworden.” Naast de Raad van Bestuur zijn onder meer de Cliëntenraad, het Verpleegkundig Platform en de Ondernemingsraad belangrijke gesprekpartners van de VMS. De VMS houdt zich voornamelijk bezig met kwaliteits- en moreel-ethische vraagstukken. Koopman is straks twee dagen per week in functie als voorzitter. Maar ook in zijn nieuwe functie ziet de voorzitter een dienende taak voor de patiënt. Een belangrijke missie voor de komende jaren is het bereiken van het predicaat meest mensgerichte ziekenhuis. Andere uitdagingen voor de toekomst ziet Koopman in onder meer de veranderende financiering van de zorg en de vraag die daarmee samenhangt: hoe blijven wij aantrekkelijk voor artsen én patiënten?

Bestuur Vereniging Medische Staf per 1 januari 2013
• Voorzitter: Roland Koopman (dermatoloog)
• Vicevoorzitter: Wink de Boer (MDL-arts)
• Penningmeester: Marja Louwers (kinderarts)
• Lid: Gerko Moens (orthopedisch chirurg)

De Stafmaatschap houdt zich bezig met honorarium en financiering van de medisch specialisten.

Bestuur Stafmaatschap per 1 januari 2013
• Voorzitter: Wink de Boer
• Vicevoorzitter: Roland Koopman
• Penningmeester: Erik van Ark (anesthesioloog)
• Lid: vacature

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen