Darmpatiënt heeft baat bij ‘biologicals’

0
265

Mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcersosa functioneren aanzienlijk beter bij het gebruik van infliximab (Remicade®) en adalimumab (Humira ®), de zogenaamde biologicals. Deze medicatie is voor hen vaak het laatste redmiddel om hun ziekte de baas te blijven. Uit onderzoek van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) blijkt dat de kwaliteit van leven van deze mensen aanzienlijk verbetert door infliximab of adalimumab.

De twee biologicals hebben een positieve invloed op het algehele welbevinden, de deelname aan werk en sociale activiteiten. Dit is één van de uitkomsten van het onderzoek naar de kwaliteit van leven dat de CCUVN eind 2012 uitgevoerde onder 501 IBD-patiënten. colitis-ulcerative-darm-300x200De resultaten zijn opmerkelijk. Zo stijgt de kwaliteit van leven fors onder infliximab- en adalimumabgebruikers, op alle gevraagde aspecten. Zij beoordeelden hun algemeen welbevinden vooraf met het cijfer 4,2. Door het gebruik van een biological stijgt dit naar een 7,3. Een aanzienlijke verbetering.
Biologicals hebben ook een positieve werking bij jongeren. Zo stijgt het gemiddelde cijfer van werk/school van een 3,8 naar een 6,6.

Met de uitkomsten van het onderzoek laat de CCUVN zien dat mensen door deze behandeling naar school en werk kunnen gaan. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Dit weegt op tegen de kosten van deze dure behandeling. Niet alleen financieel, ook in de kwaliteit van leven. De CCUVN pleit er daarom voor dat deze medicatie voor de doelgroep van voornamelijk jongere patiënten beschikbaar blijft.

 

‘IBD is de Engelse afkorting voor Inflammatory Bowel Disease, de verzamelnaam voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Twee chronische darmaandoeningen. Het aantal mensen met deze aandoening stijgt jaarlijks met 2.500, voornamelijk onder jongeren in de leeftijd 18-30 jaar

 

 

 

 

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en reacties kunt u contact opnemen met Tineke Markus (directeur CCUVN), 0348-420780  t.markus@crohn-colitis.nl

De resultaten van het onderzoek kunt u opvragen via dvdhorst@crohn-colitis.nl