Preleukemie, een “bejaarde” ziekte ?
ArrayDe term preleukemie suggereert dat deze ziekte een voorstadium is van leukemie. De meeste patiënten ontwikkelen echter nooit leukemie, maar overlijden vroegtijdig aan de gevolgen van beenmergfalen. Aangezien preleukemie op hogere leeftijd (gemiddeld 75 jaar) vaker voorkomt, neemt de frequentie van deze ziekte sterk toe. Door zorgvuldig microscopisch onderzoek is er in 1982 een classificatie gekomen voor deze ziekte en de benaming myelodysplasie (beenmergmisvorming) geïntroduceerd.
De inzichten in de ontstaanswijze van myelodysplasie zijn sterk verbeterd; eerst door moderne genetische technieken (chromosoomonderzoek) en meer recentelijk door nieuwe moleculaire technieken. Aan de hand van één patiëntengeschiedenis beschrijft prof. dr. Theo de Witte deze ontwikkelingen en de nieuwe behandelingsmethoden bij MDS-patiënten. De patiënte uit de casus is ondanks dat zij veel bloedtransfusies heeft ontvangen, succesvol behandeld met donorstamceltransplantatie. Dit werd mogelijk dankzij nieuwe inzichten in deze, voorheen, fatale ziekte. Door nieuwe moleculaire kennis zullen er op korte termijn nieuwe, minder ingrijpende behandelingen dan donorstamceltransplantatie komen. Hieraan wil prof. De Witte graag aan blijven bijdragen.
Biografie
Prof. dr. Theo de Witte (Nijmegen, 1947) neemt afscheid van het UMC St Radboud als hoogleraar Hematologie. Hij voltooide in 1972 de studie Geneeskunde in Nijmegen en specialiseerde zich in 1980 in het Radboudziekenhuis tot internist. Hij promoveerde in 1983 op onderzoek bij de afdeling Hematologie van het UMC St Radboud. In 1990 werd hij hier aangesteld als hoogleraar Hematologie; van 1990 tot 2009 was hij hoofd van de afdeling Hematologie. Tegenwoordig is hij staflid bij de afdeling Tumor Immunologie.Daarnaast is hij ‘visiting professor’ op het gebied van stamcelbiologie en -transplantatie bij de University of Indonesia en het Dr. Cipto Mangunkusumo Hospital in Jakarta (Indonesië).
Het doel van zijn onderzoekslijn is om meer inzicht te krijgen in de (immuno)biologie van stamceltransplantaties en van kwaadaardige stamcellen bij de ziektes myelodysplasia en acute myeloïde leukemie. Prof. De Witte is gedurende zijn loopbaan zeer actief geweest in diverse (inter)nationale genootschappen en werkgroepen (onder andere voorzitter Nederlandse Vereniging voor Hematologie van 1994 tot 2000).
Datum: donderdag 31 januari 2013
Tijd: 15:00
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Spreker: de heer prof. dr. T.J.M. de Witte
Titel afscheidscollege: Preleukemie, een “bejaarde” ziekte
Bron: RU