Pleister met LED-verlichting gaat huidkanker bestrijden bij patiënten Máxima Medisch Centrum

Array

Máxima Medisch Centrum gaat een nieuwe behandelmethode inzetten om huidkanker te bestrijden: het betreft een pleister waarop LED lampjes zijn aangebracht die de patiënt gewoon thuis kan dragen.

De futuristisch klinkende behandelmethode (Ambulight) is een combinatie van een zalf en de pleister. Na het aanbrengen van de crème, worden de lampjes op de huid geplakt en kan de patiënt meteen zijn of haar dagelijkse werkzaamheden hervatten (1). Het licht vernietigt de huidkankercellen die door de zalf hiervoor gevoelig zijn gemaakt.
Niet alle vormen van huidkanker zijn met Ambulight te behandelen, maar wel de meest voorkomende vormen, zoals het oppervlakkige basaalcelcarcinoom alsmede Morbus Bowen, een voorstadium van huidkanker.
Ambulight huidkanker pleister“Dat huidkanker met licht wordt behandeld is niet nieuw”, zegt dr. Tim Smits, dermatoloog van Máxima Medisch Centrum. Voor dergelijke photodynamische therapie (PDT) moesten patiënten echter naar het ziekenhuis komen waar ze gedurende drie uur intensief werden belicht met een grote lamp. Met de nieuwe LED-pleister kunnen patiënten gewoon naar huis of werk. Bovendien blijken patiënten met de Ambulight methode minder pijn te ervaren dan met de traditionele methode (2).”
De nieuwe behandelmethode wordt nu door slechts een beperkt aantal ziekenhuizen in Engeland en Nederland gebruikt.

Over huidkanker
Huidkanker is een van de minst gevaarlijke vormen van kanker, maar niettemin een ziekte die voorkomen moet worden. In tegenstelling tot wat mensen denken kun je wel degelijk sterven aan huidkanker; er zijn wel degelijk dodelijke vormen van deze ziekte. Er kunnen 3 typen huidkanker worden onderscheiden: het melanoom van de huid (10 %), het basaalcelcarcinoom (75-80%) en het plaveiselcelcarcinoom (15%). De incidentie van het basaalcelcarcinoom is tussen 1973 en 1990 met gemiddeld 80% toegenomen en tussen 1990 en 2003 steeg de incidentie met 50%.
1.    Attili et al, Br J Dermatol. 2009 Jul; 161(1): 170-3.
2.    Arits AH et al, J Eur Acad Dermatol Venereol. 2010 Dec; 24(12): 1452-7

Recente artikelen