Genoeg is genoeg – waarom extra antioxidanten niet werken bij de mens

antioxidanten eten gezondToediening van antioxidanten lijkt proefdieren goed te beschermen tegen schade door zuurstofradicalen. Er bestaat echter twijfel over het nut van behandeling met antioxidanten bij de mens. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) laten in het tijdschrift Antioxidants & Redox Signaling zien dat het antioxidantsysteem van het menselijk lichaam zo goed is dat het zelfs onder extreme omstandigheden toereikend is om radicaalschade te voorkomen.

De LUMC-onderzoekers bestudeerden een paradoxaal fenomeen: ischemie-reperfusieschade. Dat komt voor in weefsel dat te leiden heeft gehad onder te weinig bloedtoevoer (ischemie). Vaak ontstaat die schade juist pas op het moment dat de bloedtoevoer weer hersteld wordt (reperfusie).

Radicalen wegvangen
Gedacht wordt dat ischemie-reperfusieschade ontstaat doordat de mitochondriën, de energiecentrales in cellen, ontregeld raken door het zuurstoftekort. Wanneer de cel weer van zuurstof wordt voorzien komen er veel zuurstofradicalen vrij die schadelijk zijn voor cellen. Anxioxidanten zijn in staat deze radicalen weg te vangen. “De idee was daarom dat toediening van extra antioxidanten de weefselschade zou kunnen verminderen. Dit lijkt in proefdieren goed te werken, maar onderzoek bij mensen liet nooit een duidelijk effect zien”, vertelt co-auteur dr. Jan Lindeman, onderzoeker op de afdeling Heelkunde.

Transplantaties
Om dit nader te onderzoeken bestudeerden Lindeman en collega’s de situatie in transplantaties en bij open hartoperaties. Daarbij is de bloedstroom enige tijd onderbroken. “We keken tijdens en na herstel van de bloedvoorziening naar signaalstoffen die laten zien dat er schade door zuurstofradicalen optreedt, maar tot onze verrassing ontstonden die signaalstoffen helemaal niet. Terwijl we zagen dat er wel degelijk veel radicalen vrijkwamen”, aldus Lindeman. “We concluderen daaruit dat het lichaam zelfs onder extreme omstandigheden prima in staat is om alle zuurstofradicalen onschadelijk te maken. Genoeg is genoeg; daarom heeft toediening van extra antioxidanten geen zin.” De vraag waardoor ischemie-reperfusieschade dan wel ontstaat is hiermee niet beantwoord. Lindeman heeft daar wel een idee over, maar wil dat nog niet kwijt. “Daar doen we nu verder onderzoek naar.”

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen