Landelijke erkenning voor Craniofaciaal Team Nijmegen

BD3396-001De zorg voor kinderen met een aangeboren schedelafwijking gaat nog maar in twee centra plaatsvinden in Nederland. Naast het Erasmus MC in Rotterdam is de keuze gevallen op het UMC St Radboud in Nijmegen. Dit is de uitkomst van de audit die is gehouden om te komen tot concentratie en cooerdinatie van craniosynostose zorg in Nederland.

In Nederland worden jaarlijks rond de 150 kinderen geboren met een schedelafwijking (craniosynostose). Vijf academische centra bieden nu nog de zorg voor deze patientjes; Erasmus MC (Rotterdam), AMC (Amsterdam), UMC Utrecht, AZM Maastricht en UMC St Radboud (Nijmegen). Om in de toekomst (kosten)efficiente en kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen blijven bieden, hebben de betrokken ziekenhuizen een onafhankelijke externe auditcommissie aangesteld om de aanbeveling in de landelijke richtlijn uit te voeren en te komen tot concentratie.

Blij met erkenning

Uit de beoordeling van de auditcommissie blijkt dat het Craniofaciaal Team in Nijmegen goed en evenwichtig is samengesteld. Het beschikt over veel expertise. Verder is dit het enige team in Nederland dat jarenlange ervaring heeft met endoscopische craniosynostose ingrepen. Dr. Hans Delye, kinderneurochirurg in het UMC St Radboud: “Wij zijn erg blij met deze landelijke erkenning. Dit resultaat heeft verregaande gevolgen voor de groei van het patientenaantal. Natuurlijk door het wegvallen van de drie andere centra, maar ik verwacht ook een verdere stijging als de resultaten van onze endoscopische behandelwijze ruimer bekend worden bij verwijzers en patienten. Deze ingrepen zijn weinig belastend. Het kind hoeft doorgaans geen bloedtransfusies te hebben en kan al na een dag naar huis.”

Patient `empowered’
Ook op het gebied van E-Health is het team van het UMC St Radboud koploper met de eigen community Craniosynostose, die wordt ingezet in de communicatie met ouders, kinderen en zorgverleners. De toekomst als het gaat om de empowerment van de patient. Alle teamleden zijn ook altijd direct
bereikbaar voor ouders via [email protected], via de website, of telefonisch.

Het Radboud gaat de komende tijd met het Erasmus MC afspraken maken over de verdere samenwerking en precieze invulling van de zorg, samen met onder andere patientenvereniging Laposa.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen