Miljoenensubsidies voor AMC-onderzoekers

hartCardioVasculair Onderzoek Nederland (CVON) heeft subsidies van elk vijf miljoen euro toegekend aan twee mede door AMC-hoogleraren geleide multicenterstudies. Het gaat om onderzoek naar plotselinge hartdood en naar de relatie tussen cardiovasculaire afwijkingen en dementie. CVON is een gezamenlijk initiatief van de Hartstichting, KNAW, NFU en ZonMw.

Cardiologiehoogleraar Artur Wilde van het AMC cooerdineert met prof. dr. M.A. Vos (UMC Utrecht) het hartdood-onderzoek. Samen met de umc’s van Groningen en Maastricht wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van levensbedreigende hartritmestoornissen. De hoop is daarmee aangrijpingspunten te identificeren om plotseling overlijden te voorkomen.

Het andere uitverkoren onderzoek wordt geleid door Mat Daemen, aan het AMC verbonden als hoogleraar Pathologie van Atherosclerose, en prof. dr. M.A. van Buchem (LUMC). Uitgangspunt is de hypothese dat ziekten van hart en bloedvaten een belangrijke en mogelijk te beinvloeden oorzaak zijn van dementering bij ouderen. Om het precieze pathosfysiologische verband te ontrafelen, is een multidisciplinaire onderzoeksgroep bijeengebracht uit een groot aantal Nederlandse universitaire ziekenhuizen.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen