Nieuwe aanknopingspunten voor huidkankertherapie

Array

Onderzoekers van de KU Leuven hebben een belangrijke stap gezet in de behandeling van huidkanker, in het bijzonder van een melanoom. Dat is een agressieve en kwaadaardige vorm van huidkanker, beter bekend als de zwarte moedervlekken. Ze ontdekten dat de behandeling ervan verbeterd kan worden door de interactie tussen een bepaald eiwit en een tumoronderdrukker te verhinderen. De behandeling van zwarte moedervlekken is heel moeilijk, omdat melanomen meestal zeer resistent zijn tegen de conventionele chemotherapeutica. Ook de recent ontwikkelde BRAF-inhibitoren zorgden nog niet voor een therapeutische doorbraak. “De huidige behandeling met BRAF-inhibitoren heeft positieve effecten bij zowat 80 procent van de patiënten, maar velen hervallen na een paar maanden”, zegt Chris Marine, werkzaam op het Labo voor Neurogenetica (KU Leuven) en Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Tumorsuppressoren zoals p53 zijn eiwitten in het lichaam die de vorming van kanker tegenwerken. Mutaties in het p53-gen leiden tot diverse kankertypes, maar bij melanomen vond men dergelijke mutaties zelden of nooit. Het onderzoeksteam ontdekte dat melanomen veel meer MDM4 bevatten dan gewone cellen en dat dit eiwit een negatieve invloed heeft op de werking van p53. KU LeuvenDoor de interactie tussen MDM4 en p53 in de melanoomcellen te verhinderen, kon het onderzoeksteam de werking van p53 herstellen. “Het herstel van de p53-activiteit in de melanoomcellen maakt deze veel vatbaarder voor chemotherapie en de BRAF-inhibitoren. Met ons onderzoek hebben wij MDM4 kunnen identificeren als een zeer beloftevol doelwit om melanomen te behandelen, als deel van een combinatietherapie. Maar voor het zover is, moeten we nog een lange weg afleggen”, aldus Marine. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Medicine.

Bron: Deredactie.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen