Stichting Pink Ribbon maakt toekenningen bekend

Array

pink ribbon toekenningen€ 6,2 miljoen naar onderzoeken en projecten op het gebied van borstkanker

Bussum, 29 januari 2013. Vandaag heeft Stichting Pink Ribbon officiële toekenning gegeven aan 22 onderzoeken en projecten op het gebied van vroege opsporing, behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker. In totaal werd er € 6,2 miljoen verdeeld. Daarvan gaat € 5,6 miljoen euro naar 14 wetenschappelijk onderzoeken en € 0,6 miljoen naar 8 psychosociale zorgprojecten.

De 22 onderzoeken en projecten hebben een brede verscheidenheid aan thema’s op het gebied van borstkanker. De onderverdeling in de vier hoofdcategorieën is als volgt:

Beoordeling van onderzoeken en projecten
In totaal kwamen er 75 aanvragen binnen. Deze zijn door de adviesorganen van Pink Ribbon beoordeeld. De Wetenschappelijke Advies Raad (WAR) beoordeelt de wetenschappelijke aanvragen, de Commissie Psychosociale Zorg doet dit voor de psychosociale zorg projecten. Deze adviesorganen bestaan uit vooraanstaande deskundigen, zoals oncologen, psychologen, pathologen en radiologen. Zij beoordelen de aanvragen aan de hand van strenge kwaliteitscriteria, zoals innovativiteit van het project, de impact voor de borstkankerpatiënt en de samenwerkingsverbanden met andere centra. Daarnaast moet het onderzoek passen binnen de doelstellingen van Stichting Pink Ribbon.

Naast de WAR heeft een groep (ex)patiënten meebepaald bij de beoordeling van de wetenschappelijke onderzoeken. Zij hebben voornamelijk gekeken naar de impact voor de patiënt van de verschillende onderzoeken. Deze pilot is een succes en zal in het vervolg een standaard onderdeel van de Pink Ribbon procedure vormen.

Financieringslimiet bijgesteld
Voor deze toekenningsronde is de financieringslimiet voor de wetenschappelijke onderzoeken bijgesteld tot € 1 miljoen. Voorheen werden onderzoeken tot € 150.000 gesubsidieerd. Dit maakt het mogelijk omvangrijkere onderzoeken te financieren, waar meer onderzoekscentra bij betrokken zijn en met een grotere impact voor de borstkankerpatiënt.

Susan Veenhoff, directeur Pink Ribbon: “Ik ben er trots op dat we opnieuw kunnen bijdragen aan belangrijke onderzoeken en projecten met een brede verscheidenheid aan onderwerpen. Een onderzoek over borstkanker bij mannen, over erfelijkheid, over de cardiovasculaire bijwerkingen van de borstkankerbehandeling, maar ook een mooi project bij het inloophuis in Maastricht. Hiermee zetten we weer een stap in de goede richting op weg naar een beter en langer leven voor de borstkankerpatiënt.”

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen