Zorg voor moeder en kind steeds beter

Array

babyNZa publiceert marktscan Geboortezorg
De kosten van de geboortezorg stijgen, maar de kwaliteit ervan neemt toe, zo constateert de NZa in haar Marktscan Geboortezorg 2012. Door de verbeterde kwaliteit is de babysterfte rond de geboorte verder gedaald.

De NZa ziet dat in de zorg rondom de geboorte steeds beter wordt samengewerkt. De afgelopen jaren zijn landelijke en regionale initiatieven ontstaan om de kwaliteit van deze zorg te verhogen. Tegelijkertijd constateert de NZa dat de perinatale sterfte verder is gedaald de afgelopen jaren. De feitelijke omvang van de daling kan op dit moment worden afgeleid uit de cijfers van de Perinatale Audit, op basis van cijfers van de PRN. De rapportage van de Perinatale Audit laat zien dat de sterfte van voldragen baby’s van 2001 tot en met 2008 met 39% is gedaald en de totale perinatale sterfte met 23% is verminderd.

De geboortezorg is goed toegankelijk, er is voldoende aanbod en de reistijd voldoet voor het grootste deel van de zorgvragers aan de norm. Wel stijgen de kosten van de geboortezorg in Nederland. Dit komt onder andere door de uitbreiding van het basispakket, waardoor meer zorg wordt geleverd in de eerstelijns verloskundige zorg en kraamzorg. Ook stijgen de verloskundige tarieven en het aantal verwijzingen naar de tweede lijn. De zichtbare verbeteringen van de kwaliteit van de geboortezorg wegen voor de NZa op tegen de kostenstijging.

De NZa concludeert verder in deze marktscan dat de zwangerschapsbegeleiding vooral in de eerste lijn plaatsvindt, maar de bevalling steeds vaker in de tweede lijn. Dit maakt de overdrachtsmomenten tussen de eerste en tweede lijn van groot belang en de samenwerking cruciaal. De NZa en de Stuurgroep zwangerschap en geboorte adviseerden al eerder dat deze samenwerking beter moet.
Interessant tot slot is dat twintig procent van de vrouwen hun zorgverzekering hebben aangepast naar aanleiding van hun zwangerschap. Zij wisselden van zorgverzekeraar of pasten hun aanvullende verzekering aan.

bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen