Zorgverzekeraar moet duidelijke informatie geven op de website

websiteMet welke zorgaanbieders heeft uw verzekeraar een contract?
Aan het einde van het jaar staat iedereen voor de keuze: kies ik een nieuwe zorgpolis of blijf ik bij mijn huidige zorgverzekeraar? Het wordt steeds belangrijker om na te gaan wat er precies in de polis zit. Bijvoorbeeld welke zorg verzekeraars volledig vergoeden: is dat wel de apotheek van uw keuze? De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft samen met consumentenorganisaties informatie op een rij gezet voor het kiezen van een zorgverzekering.

De zorg die in de basispolis zit, is voor iedereen gelijk. Verzekeraars mogen met aanbieders die zij goed vinden een contract sluiten. Dat hoeft niet met alle zorgaanbieders. Door selectief in te kopen kunnen zij zorg van een goede kwaliteit aanbieden tegen een scherpe premie. Bijvoorbeeld ziekenhuisbehandelingen of fysiotherapie. Gaat u naar een aanbieder met een contract, dan krijgt u de zorg vergoed. Wilt u toch naar een aanbieder die geen contract heeft met uw zorgverzekeraar, dan moet u mogelijk bijbetalen.

Daarom vindt de NZa het belangrijk dat zorgverzekeraars zo snel mogelijk laten weten met welke aanbieders zij een contract hebben. Verzekeraars moeten op hun website zetten bij welke aanbieders zij welke behandelingen hebben ingekocht en hoeveel u vergoed krijgt als u naar een niet-gecontracteerde aanbieder gaat.

De NZa heeft onderzoek gedaan naar of zorgverzekeraars hun klanten actief informeren over de contractering: met welke zorgaanbieders hebben zij een contract en met welke niet? Uit het onderzoek komt dat de meeste verzekeraars geen extra informatie hierover geven, los van wat op de website moet staan volgens de NZa-regels. Een verzekeraar heeft zijn klanten per brief laten weten wat er in hun aanbod veranderde. Dat is een goed voorbeeld hoe verzekeraars hun consumenten extra kunnen informeren. Andere verzekeraars informeren hun klanten via de media of melden dat u dit zelf moeten navragen bij uw verzekeraar.

bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante artikelen