Klinisch Chemisch Laboratorium Isala voert analyses uit voor bevolkingsonderzoek darmkanker

Array

darmkankerVanaf september a.s. start het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het RIVM heeft hiervoor diverse aanbestedingstrajecten uitgezet, waaronder een traject voor laboratoria om ingediende ontlasting te onderzoeken op de aanwezigheid van bloed en dit binnen 72 uur vast te stellen. Het Klinisch Chemisch Laboratorium van Isala in Zwolle is één van de drie laboratoria in Nederland dat deze onderzoeken gaat uitvoeren. Het gaat uiteindelijk om 1.800 analyses per dag. “Wij zijn zeer verheugd dat ons lab is geselecteerd, mede door de beste prijs-kwaliteitverhouding”, aldus dr. Henk Engel, Klinisch Chemicus van Isala.

In de komende maanden wordt de onderzoeksapparatuur, die speciaal voor dit bevolkingsonderzoek in gebruik wordt genomen, geplaatst in de nieuwbouw van Isala. Van april tot september vindt in het laboratorium STAR Medisch Centrum te Rotterdam de testfase plaats ter voorbereiding op de daadwerkelijke invoering van dit bevolkingsonderzoek. Het derde laboratorium dat analyses gaat uitvoeren is Orbis Medisch Centrum in Sittard.

Vroegtijdige herkenning
Vanaf 1 september a.s. wordt het bevolkingsonderzoek naar darmkanker gefaseerd ingevoerd. Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar komen hiervoor in aanmerking. Zij ontvangen dan één keer in de twee jaar een uitnodiging van een regionale screeningsorganisatie met een zogenaamd verzamelsetje. Met behulp van dit verzamelsetje moet  ontlasting in een buisje worden gedaan en opgestuurd naar een algemeen adres. Van daaruit wordt het materiaal voor onderzoek aangeboden aan één van de drie laboratoria waaronder het Klinisch Chemisch Laboratorium van Isala. Met apparatuur, speciaal voor het bevolkingsonderzoek, wordt bekeken of er bloed aanwezig is in de ontlasting. De uitslag wordt door Isala nog diezelfde dag doorgegeven aan de regionale screeningsorganisatie die een doorverwijzing voor vervolgonderzoek regelt als er bloed bij de ontlasting is gevonden. Tijdens dit vervolgonderzoek, dat bestaat uit een colonscopie, wordt vastgesteld wat de oorzaak is van het bloed in de ontlasting. Dit kan te maken hebben met darmkanker maar ook andere oorzaken hebben. Doel van deze werkwijze is om in een vroegtijdig stadium vast te stellen of iemand daadwerkelijk darmkanker of voorstadia daarvan heeft, omdat daarmee de kans op een succesvolle behandeling groter wordt.

Darmkanker
Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker. Een bevolkingsonderzoek darmkanker kan op termijn ongeveer 2.400 sterfgevallen per jaar voorkomen. Daarom heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2011 besloten een bevolkingsonderzoek darmkanker in te voeren.

Bron: Isala Klinieken

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen