Meer aandacht voor rol patient in medische besluitvorming

Array

radboudDinsdag 29 januari heeft Cathy van Beek namens de Raad van Bestuur de Salzburg Verklaring over Gedeelde Besluitvorming ondertekend. De ondertekening vond plaats in het UMC St Radboud. Deze internationale verklaring heeft als doel meer aandacht te vragen voor de rol van de patiënt in de medische besluitvorming.

Verklaring
Tijdens het Salzburg Global Seminar in december 2010 werd stilgestaan bij de rol van patiënten in beslissingen over hun gezondheid. Er waren 58 deelnemers uit 18 landen. Zij stelden een verklaring op die patiënten en zorgverleners oproept om samen te werken in deze besluitvorming. Het UMC St Radboud heeft deze verklaring, als eerste ziekenhuis in Nederland, ondertekend.

Patiënt als partner
De ondertekening van de verklaring draagt bij aan het doel om de patiënt optimaal te betrekken bij zijn of haar eigen behandeling.
Hiermee verklaart de Raad van Bestuur bijvoorbeeld dat ze zorgverleners (gaat) oproepen om belangrijke beslissingen samen met de patiënt te nemen en informatie af te stemmen op de behoefte van de individuele patiënt. Ook zullen patiënten opgeroepen worden om gezondheidsinformatie van hoge kwaliteit te zoeken en te gebruiken en uit te spreken wat zij belangrijk vinden in de zorg.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen