Onderzoek naar herstel van haarcellen

gehoorschadeEen belangwekkend artikel beschrijft dat in een diermodel, na gehoorbeschadiging door middel van lawaai, het gehoor zich gedeeltelijk –in de middelhoge frequenties– kan herstellen.

Bij de mens kunnen haarcellen zich na gehoorbeschadiging niet meer herstellen. Tijdens de embryogenese hebben de ondersteunende cellen in het sensorisch epitheel nog het vermogen tot haarcellen uit te groeien. In de cochlea bij volwassenen is dat vermogen geblokkeerd. Dit onderzoek laat zien dat het mogelijk is om farmacologisch deze blokkade te onderdrukken. De nieuwe haarcellen, voortgekomen uit steuncellen, blijken te functioneren. De verbetering van het gehoor was echter beperkt, tussen de 5 en 8dB, maar is desalniettemin veelbelovend.

Opmerkingen:

  • Alleen nieuwe buitenste haarcellen zijn aangemaakt. Herstel van binnenste haarcellen, primair verantwoordelijk voor de geluidsoverdracht naar de hersenen, wordt niet waargenomen.
  • Het is onduidelijk wat het effect is van de vermindering van het aantal ondersteunende cellen, dat teweeg gebracht is door hun transformatie tot haarcellen.
  • Of het gehoor blijvend herstelt is niet zeker.
  • De kans op herstel na langdurige doofheid is onzeker.
  • De toxiciteit van het middel bij de mens is niet bekend.

Auteur toelichting: Margriet Huisman (LUMC)

Lees hier het hele artikel.

Bron: Nationale Hoorstichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen