Patienten beter en efficienter geholpen met psychotherapie via internet

stresshormoonOnline behandelingen van veel voorkomende klachten als posttraumatische stress, burn-out, depressie, paniek en eetstoornissen zijn minstens zo effectief als reguliere (face-to-face) therapie. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek waarbij voor het eerst specifieke online behandelingen in de dagelijkse praktijk zijn getoetst.

Het onderzoek toont tevens aan dat het breed invoeren van therapie via internet zeer goed mogelijk is. `De gezondheidszorg heeft grote behoefte aan laagdrempelige, efficiente en effectieve behandelalternatieven. De door ons onderzochte online behandelingen bieden een dergelijk alternatief’, aldus onderzoeker Jeroen Ruwaard.

De resultaten van de behandelingen via internet blijken bovengemiddeld goed te zijn. Clienten zijn tevreden over het online contact met hun behandelaars en ook de therapietrouw is goed. Daarnaast kent online psychotherapie geen geografische beperkingen en worden behandelaars ondersteund in administratieve taken, herhaalde uitkomstmeting en het volgen van het behandelplan. `Dat vergroot de kwaliteit van de behandeling en mede daardoor behalen ook jonge of relatief onervaren behandelaars goede resultaten,’ zegt Ruwaard.

In de afgelopen tien jaar is vaker onderzoek gedaan naar de effectiviteit van psychologische therapieen via internet, maar dit gebeurde vaak in experimentele studies en onnatuurlijke situaties die niet altijd representatief zijn voor de (complexe) praktijk. Voor het eerst zijn nu de resultaten van 1500 clienten in de dagelijkse praktijk vergeleken met de behandelresultaten van de deelnemers van de experimentele studies.

Dhr. J.J. Ruwaard: The Efficacy and Effectiveness of Online CBT. Promotoren zijn dhr. prof. dr. A. Lange en dhr. prof. dr. P.M.G. Emmelkamp. Co-promotor is dhr. prof. dr. C.V. Dolan.

* Aula – Lutherse kerk
Singel 411 | 1012 XM Amsterdam
Toegang vrij
08feb2013
11:00

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting