The Lancet publiceert onderzoek van Maasstad Ziekenhuis

0
372

The Lancet publiceert onderzoek van Maasstad Ziekenhuis: tweede cardiologie-onderzoek op zoek naar de beste stents
Op 30 januari 2013 publiceerde het internationaal toonaangevend medisch tijdschrift The Lancet voor de tweede keer in drie jaar tijd een artikel van de cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis. In 2010 werd vergelijkend onderzoek gepubliceerd naar twee verschillende stents, een spiraaltje dat in een vernauwd of dichtgeslibd bloedvat van het hart (kransslagaderen) wordt geplaatst bij patiënten met stabiele hartklachten of een hartinfarct. Dit onderzoek leverde destijds een duidelijke ‘winnaar’ op. Daarom werd die stent aanbevolen als de standaard voor toekomstige verbeteringen. Aanleiding voor onze cardiologen om de winnende stent te gaan vergelijken met een nog modernere variant: een deels oplosbare stent.

In 2010 won De Xience V-stent (EES) van fabrikant Abbott Vascular op veiligheid en doelmatigheid van de Taxus Liberté (PES) van Boston Scientific, waarna de laatste stent zo goed als wel van de markt is verdwenen. Na die publicatie is een nieuwe variant stent met een oplosbare coating (BES) vergeleken met de aanbevolen standaard stent (EES). Dit onderzoek is bijzonder, vanwege de grootschaligheid. 2.700 patiënten maken deel uit van deze studie, afkomstig uit Nederlandse en internationale ziekenhuizen. Het team interventiecardiologen van het Maasstad Ziekenhuis onder leiding van Peter Smits heeft hiervoor nauw samengewerkt met Nederlandse en internationale collega-cardiologen.

Het resultaat: er bestaan geen significante verschillen tussen het gebruik van de twee stents. Hierdoor hebben cardiologen die dotter behandelingen doen een ruimere keus aan stents voor een veilige en goede behandeling van de patiënt.  Verder biedt dit onderzoek handvatten voor vervolgstudies naar de mogelijkheid om de oplostijd van de coating van de stent te verkorten van 9 maanden naar 3 maanden. Als dit het geval zou zijn, heeft dat effect op een kort gebruik van bloedverdunners door de patiënt, minder bloedingsrisico voor de patiënt en daarmee minder kosten voor de zorg. Jaarlijks worden er zo’n 40.000 patiënten gedotterd, waarbij een stent wordt geplaatst.

 

Hoofdonderzoeker/interventiecardioloog Peter Smits: ,,De technologische ontwikkeling van stents volgen elkaar in rap tempo op. Omdat wij in ons hartcentrum steeds van het beste materiaal gebruik willen maken, zijn we direct met een vervolgstudie begonnen. Hopelijk zorgt dit onderzoek er weer voor dat de huidige stents doorontwikkeld worden. En zijn we ook nauw betrokken bij de ontwikkeling en toepassing van volledig oplosbare stents.”

 

Het wetenschappelijke artikel van Smits is vanaf vandaag te raadplegen op www.lancet.com. Het volgende artikel is te lezen op: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)61852-2/fulltext.