PharmaPartners en VitalHealth ondersteunen als eerste de apotheek in de keten

Array

ketenpartnersVolwaardige participatie van de apotheek in zorggroepen eindelijk mogelijk
PharmaPartners en VitalHealth, marktleiders in IT voor de geïntegreerde eerste lijn, versterken als eerste de rol van de apotheek in de keten met een innovatie in het VitalHealth Keten Informatie Systeem (KIS) en het apotheekinformatiesysteem Pharmacom. In samenwerking met huisartsen en apothekers is functionaliteit ontwikkeld waarmee de apotheek direct ziet of een patiënt deelneemt in de keten. Vervolgens heeft de apotheek toegang tot relevante informatie in het VitalHealth KIS en kan vanuit de eigen expertise actie worden ondernomen. De apotheek werkt zo mee aan het individueel behandelplan van de patiënt en kan farmaceutische zorg op maat leveren.

Apotheken die het apotheekinformatiesysteem (AIS) Pharmacom gebruiken, krijgen een alert wanneer zij het dossier van een in de ketenzorg geïncludeerde patiënt openen. Daarna kan de apotheker met één druk op de knop (single-sign-on) het patiëntendossier in het VitalHealth KIS openen.

Binnen het VitalHealth KIS is een portaal voor de apotheek ontwikkeld. Wanneer de hiervoor geautoriseerde apotheek inlogt op dit portaal kan deze alle relevante dossierinformatie inzien en het multidisciplinaire dossier aanvullen vanuit zijn of haar farmaceutische expertise. Doordat het VitalHealth KIS geïntegreerd is met het huisartsinformatiesysteem (HIS) Medicom wordt de informatie via een beveiligde verbinding gedeeld tussen de betrokken disciplines. Het HIS en het AIS blijven daarbij de bronsystemen voor de huisarts en apotheker.

Door deze innovatie krijgt de apotheek inzage in het individueel behandelplan van de patiënt met één of meer chronische aandoeningen. Dit stelt de apotheek in staat om samen met ketenpartners aan de individuele behandeldoelen van de patiënt te werken en hierover te communiceren. Hierdoor kan de apotheek nog beter farmaceutische zorg op maat leveren. Daarnaast biedt deze innovatie de apotheek de mogelijkheid de farmaceutische zorg zowel geprotocolleerd af te handelen als te registreren. En dat allemaal 24 uur per dag en 7 dagen in de week”, aldus Reggy Smith, apotheker Sprint Apotheken uit Alphen aan de Rijn.

De rol van de apotheek in de keten zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Naast de veelgebruikte zorgprogramma’s voor chronische aandoeningen zoals diabetes, COPD en CVRM, ontstaan programma’s rondom ouderenzorg. Polyfarmacie (behandeling met meerdere medicijnen) is daarbij een belangrijk aandachtspunt en de betrokkenheid van de apotheek binnen de keten en het multidisciplinaire overleg essentieel.

bron: Pharmapartners

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen