Dokter op dinsdag: ‘Leven met een chronische darmziekte’

Array

maagdarmleverBob Scheffer, maag-, darm-, leverarts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, verzorgt op 26 februari een Dokter op Dinsdag-lezing over de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Beide ziektes zijn chronische darmontstekingen, die met medicatie onder controle gehouden moeten worden. Bob Scheffer bespreekt de oorzaak en behandeling van beide ziektes, de rol van voeding en de impact op het dagelijks leven.  De lezing vindt plaats in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en begint om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur. Aanmelden is nodig; dit kan via [email protected] of (073) 553 6577. De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland is bij de lezing aanwezig met een informatiestand.

Er zijn in Nederland zo’n 50.000 mensen met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. De diagnose wordt vaak bij jonge mensen gesteld.  Deze aandoeningen kunnen veel gevolgen hebben voor het dagelijks leven, door klachten als diarree, buikpijn, bloedverlies, vermoeidheid en gewichtsverlies. Met behulp van ontstekingsremmende medicatie proberen maag-, darm-, leverartsen de ziekte onder controle te houden. Helaas lukt het niet altijd om alle symptomen te bestrijden. Soms zijn mensen zo moe, dat ze niet kunnen werken of sociaal minder actief zijn. De laatste tijd wordt er wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de vraag hoe de kwaliteit van leven van deze groep patiënten beter kan worden. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn ongeveer  1200 IBD-patiënten. Sommigen komen alleen twee keer per jaar vertellen hoe het gaat. Anderen moeten drie keer per jaar worden opgenomen of moeten zelfs geopereerd worden. De ernst van de verschijnselen varieert enorm.

In zijn lezing zal Bob Scheffer iets vertellen over de verschillende vormen van chronische darmontsteking. Wat zijn de oorzaken en vooral, welke behandelingsmogelijkheden zijn er. Aan de orde komen onder andere moeheid, voeding en de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van Crohn en Colitis.

Meer informatie
Voorafgaand aan de lezing kunnen vragen gesteld worden via [email protected]  De specialist probeert tijdens de lezing in te gaan op deze vragen. Meer weten over het onderwerp van deze lezing? Maak dan gebruik van de Meer weten-App van de Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch. De gratis app is te downloaden op smartphone en tablet (iPhone en android) via de App Store en via Google Play. De geboden informatie is ook toegankelijk via de website van de bibliotheek www.bibliotheekdenbosch.nl

Dokter op Dinsdag
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden elke vierde dinsdagavond van de maand lezingen voor een breed publiek gegeven onder de titel: ‘Dokter op Dinsdag’. De lezingen bieden patiënten en geïnteresseerden de gelegenheid meer te horen  over nieuwe ontwikkelingen in een bepaald vakgebied. ‘Dokter op Dinsdag’ is een samenwerking van het Brabants Dagblad. Bibliotheek ‘s-Hertogenboschen het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Kijk voor een overzicht van alle lezingen op www.jbz.nl/dokteropdinsdag

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

bron: JBZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen