Grote beurs voor onderzoek naar vet in bloed

bloedvatAMC-onderzoekster prof. dr. Esther Lutgens krijgt van NWO 1,5 miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen. Zij is een van de 32 toponderzoekers in Nederland die vandaag van NWO deze zogenoemde Vici-beurs hebben gekregen. Deze beurs is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. Lutgens gaat het geld gebruiken om onderzoek te doen naar ontstekingscellen in vet-gedreven aandoeningen.

Lutgens, sinds najaar 2011 verbonden aan het AMC, heeft veel onderzoek gedaan naar aderverkalking. Hoe komt het dat vetdeeltjes in het bloed verstoppingen in bloedvaten kunnen geven. Met de vandaag toegekende subsidie gaat de arts verder ontrafelen wat die vetdeeltjes in het bloed voor precieze werking hebben op ontstekingscellen.

Aan de hand van onderzoek in muizen gaat ze zowel aderverkalking als overgewicht onderzoeken. Arteriosclerose ontstaat door een hoog gehalte aan cholesterol in het bloed, obesitas door een overmaat aan triglyceriden. De overeenkomst is dat de vetten in het bloed in beide gevallen leiden tot
een ontstekingsreactie. De werking van die ontstekingscellen in een vetrijke omgeving is onduidelijk. Lutgens gaat in gezonde muizen en in muizen met hoge cholesterol- en triglyceridegehaltes in het bloed uitzoeken of de vetten effect hebben op de stamcellen waaruit die immuun- of
ontstekingscellen ontstaan.

Als blijkt dat ook de stamcellen van vette muizen zijn aangetast, opent dit de weg naar een therapie op stamcelniveau voor zowel overgewicht als aderverkalking. Een toepassing in de dagelijkse klinische praktijk behoort in de toekomst tot de mogelijkheden.
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen