Vijf Vici’s voor Radboud Universiteit en UMC St Radboud

Array

wetenschapVijf topwetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen en het UMC St Radboud ontvangen elk een Vici-subsidie van anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. De Vici-subsidies worden toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In totaal zijn er 32 van deze subsidies toegekend aan onderzoekers bij Nederlandse universiteiten. De Radboud Universiteit scoort met vijf Vici’s goed.

Longscreening
Professor Bram van Ginneken van het Research Institute for Oncology van het UMC St Radboud werkt aan vroege opsporing van longkanker. Hij gaat computersoftware ontwikkelen om de CT-scans automatisch te analyseren zodat de screening goedkoper en beter kan.

De kracht van magnesium
Professor Joost Hoenderop van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences van het UMC St Radboud doet onderzoek naar magnesium, een mineraal dat cruciaal is voor veel fysiologische processen in ons lichaam. Bij ziekten als diabetes en vaak ook als gevolg van medicijngebruik raakt de magnesiumbalans verstoord. Hoenderop gaat met zijn onderzoek de moleculaire kracht van dit belangrijke mineraal ophelderen.

Signaaloverdracht op de cel
Dr. Ronald Roepman van het Institute for Genetic and Metabolic Diseases van het UMC St Radboud gaat signaaloverdracht tussen cellen in het lichaam ontrafelen. De meeste cellen in ons lichaam gebruiken een soort antennes voor het opvangen en overdragen van signalen. Verstoring hiervan leidt tot ernstige erfelijke ziektes. Roepman hoopt met de kennis die hij aan het licht brengt verstoringen te kunnen voorkomen.

Adhd
Professor Barbara Franke (Donders Institute For Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit en UMC) gaat op zoek naar de biologische oorzaken van ADHD via genetisch onderzoek in combinatie met MRI-scans van de hersenen en onderzoek bij fruitvliegjes.

Politiestress
Karin Roelofs verbonden aan het Behavioural Science Institute, gaat onderzoek doen naar automatische stressreacties van politiemensen. Deze stressreacties zijn niet alleen bepalend voor schietgedrag maar ze voorspellen ook posttraumatische stressklachten. Roelofs gaat na welke neurocognitieve processen daarvoor zorgen.

 NWO

NWO selecteert de Vici-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en de wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en de kennisbenutting. Voor het eerst zijn de Vici-aanvragen beoordeeld door een commissie die wetenschapsbreed is samengesteld.

Dit jaar schreven 218 onderzoekers een beknopte vooraanvraag voor een Vici. 128 wetenschappers werden uitgenodigd om hun voorstel verder uit te werken. Uit deze aanvragen zijn nu 32 wetenschappers geselecteerd voor een Vici.


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen