Vlag uit voor menselijk brein

Array

geld-en-arts-200x300Het menselijk brein begrijpen. Daarover gaat het Human Brain Project, op 28 januari uitgeroepen tot prestigieus Flagship-project door de Europese Commissie. Ook het Erasmus MC doet mee.

Ruim tachtig
Het Human Brain Project verbindt meer dan tachtig Europese en internationale onderzoeksinstituten met elkaar. Prof. Chris de Zeeuw van het Erasmus MC is een van de negen Nederlandse wetenschappers die met hun expertise bijdragen aan deze onderneming.

Supercomputer

Het project levert nieuwe inzichten in het menselijk brein en hersenziekten op. Door alle bestaande kennis te verzamelen, kan het brein stukje bij beetje worden gereconstrueerd via modellen en simulaties op een supercomputer. Hierdoor wordt het mogelijk om compleet nieuwe computer- en robottechnologieën te ontwikkelen.

Grootste ooit
Vice-voorzitter Neelie Kroes van de Europese Commissie bevestigde op 28 januari aan dat het Human Brain Project geselecteerd is als FET Flagship-project. Hiermee is € 500 miljoen subsidiegeld gemoeid, over een looptijd van tien jaar. “Zo’n grote subsidie hebben we nog niet eerder verstrekt”, zegt Kroes.

Aantrekkelijk
Nederland en het Erasmus MC zijn aantrekkelijke kandidaten voor de Europese subsidieverstrekkers. Zo staat Nederland op nummer 4 van landen die de meeste ERC Advanced Grants binnenhalen. Het Erasmus MC is 3e als het gaat om de FP7 Health-coördinatorschappen na het Franse NSERM en het Zweedse Karolinska Institutet.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen